Subsidie voor 3D-print afdichting open ruggetje van foetus

Prof. Dick Oepkes (LUMC) heeft een Open Mind-subsidie ontvangen van Technologiestichting STW om een 3D-printer ontwikkelen die een afdichting print op het open ruggetje van een foetus.

Trefwoorden: #3D-print, #afdichting, #foetus, #LUMC, #Open Mind-subsidie, #open ruggetje, #Technologiestichting STW

Lees verder

research

( Foto: Technologiestichting STW )

ENGINEERINGNET.NL - Met een minuscule 3D-printer moet het mogelijk zijn om in de baarmoeder een open ruggetje van een foetus te behandelen.

Samen met Alex Eggink, verbonden aan het Erasmus MC, gaat Oepkes dat idee verder ontwikkelen. Het gaat om een 3D-printer die een afdichting print op het open ruggetje. De afdichting groeit daarna mee met het kind.

Prof. Dick Oepkes is de eerste hoogleraar foetale therapie van Nederland. Foetale therapie houdt in dat aandoeningen al worden behandeld als het kind nog in de baarmoeder zit. “Sommige aandoeningen kun je het beste al voor de geboorte behandelen”, zegt Oepkes.

Voorbeelden daarvan zijn bloedarmoede bij de foetus, sommige hartafwijkingen en het tweelingtransfusiesyndroom (TTS), waarbij de ene helft van de tweeling te veel bloed krijgt en de andere te weinig.

De Open Mind-subsidie daagt wetenschappers uit om vernieuwend en origineel onderzoek met maatschappelijke impact voor te stellen. Het onderzoek dat de winnaars dankzij de subsidie kunnen opstarten, moet binnen een jaar zijn afgerond. Een jury, onder leiding van hoogleraar scheidingstechnologie Maaike Kroon, heeft de winnaars aangewezen tijdens het jaarcongres van STW.

STW is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en financiert excellent toepassingsgericht onderzoek. Voorts begeleidt STW de resultaten naar toepassing in de industrie, in het ziekenhuis of breder in de maatschappij.