• 27/10/2015

Heeft technologie een positieve invloed op ons dagelijks leven?

Het is moeilijk om de evolutie van technologie echt te zien. Want we passen ons constant aan de nieuwe ontwikkelingen aan. En vice versa past de technologie zich aan ons leven aan.

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Historische ontwikkelingen, zoals kranten en de telefoon, werkten een aanzienlijke communicatiebarrière uit de weg.

Maar internet en mobiele technologie gaven communicatie een compleet nieuwe dimensie. We zijn zelfs op het punt gekomen dat we ons bijna niet meer kunnen voorstellen hoe we het ooit zonder al die technologie deden.

Relaties
Wanneer we aan technologie en relaties denken, dan zijn de Sociale Media het eerste wat ons te binnen schiet. Technologie heeft ervoor gezorgd dat we oude kennissen en vrienden konden terugvinden, en dat we relaties opbouwen die anders wellicht nooit zouden hebben bestaan.

Communicatie apps, zoals WhatsApp, hebben communicatie een aanzienlijke boost gegeven. En dankzij videochats, zoals Skype, zijn face-to-face interacties op afstand mogelijk, wat een positief effect op de lange afstandsrelaties heeft.

In de komende jaren zal de 5G snelheid op dit vlak ook zijn duit in het zakje doen, want deze technologie zal voor een nog grotere snelheid en responsiviteit zorgen. Ook bedrijven als Facebook hebben de communicatie met onze geliefden eenvoudiger gemaakt, zoals het “Aquila” project dat Facebook dit jaar lanceerde: een netwerk van gelinkte drones die internettoegang verlenen in afgelegen plattelandsgebieden.

Carrière
Technologie heeft een grote invloed op de manier waarop mensen een job zoeken. Sollicitanten hoeven de krant niet meer uit te pluizen of de telefoon te nemen, maar kunnen op hun gemak van thuis uit browsen en digitaal solliciteren.

Job Boards, zoals Dice, bevatten honderden jobs in gespecialiseerde domeinen, zoals technologie, wat de zoektocht van de sollicitant een stuk eenvoudiger en efficiënter maakt. En dankzij sociale recruteringstools, zoals Bullhorn Reach, kunnen werknemers op een directe manier nieuwe potentiële werknemers benaderen.

Mobiele technologie begint een belangrijke rol in job hunting te spelen. Zo toont het mondiale onderzoek van Kelton aan dat 86% van de mensen de zoektocht naar een nieuwe job via hun mobiele toestel aanvangt.

Gezondheid
Medische technologie verbetert de gezondheid en redt levens. MedTech zorgt voor een gemakkelijke dokter-patiënt communicatie, laat toe om informatie te delen en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe technieken en apparaten voor een betere gezondheid.

De impact is zo drastisch dat de ziekenhuisverblijven met gemiddeld 13% zijn gedaald. Draagbare toestelletjes zijn de nieuwste trend. Bedrijven zoals Apple, ontwikkelen apps die exclusief bestemd zijn om taken over te nemen die nu met andere apparaten worden uitgevoerd.

Denk maar aan ”Qardioarm”, een toestelletje dat de bloeddruk monitort en de gegevens naar de ‘Apple Health’ app stuurt.

Onderwijs
Technologie heeft de wereld kleiner gemaakt en mensen ertoe aangezet ideeën uit te wisselen om samen voor welk probleem dan ook een oplossing te vinden.

Dankzij diensten, zoals videoconferencing, is het gemakkelijker om toegang tot informatie te krijgen en kunnen studenten die anders niet naar school zouden kunnen gaan, nu toch een gedegen opleiding volgen.

Webstudie apps als “Blendspace”, laten leraars toe om virtuele lessen voor hun studenten te maken en hierbij verschillende types van digitale content aan te wenden.

Recreatie
Nergens is het zo gemakkelijk om technologie terug te vinden als in het domein van de recreatie. Van spelconsoles met indrukwekkende grafische beelden tot kleine robots: plezier en technologie gaan hand in hand.

Drones waren in 2015 een kleine rage, met prijskaartjes die afhankelijk van vliegtijd en mogelijkheden (Wifi, GPS en camera specificaties) toch wel in het bereik van iedereen kwamen. De volgende trend zal wellicht de Virtual Reality (VR) headset zijn.

In 2015 was er al de grote releases van de Samsung Gear VR en de Zeiss VR One. Maar in 2016 zullen er nog andere volgen, zoals de Oculus Rift, de HTC Vive en de PlayStation VR.




Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.