Project Ignite brengt 3D-printen naar de klas -artikel

Een initiatief van Autodesk in samenwerking met Microsoft, MakerBot en Electroninks Writeables is het Ignite-project, dat zich profileert als een 'open en educatief' platform voor studenten.

Trefwoorden: #3D print, #123D Circuits, #Autodesk, #Electroninks Writeables, #Markerbot, #Microsoft, #project ignite, #TinkerCAD

Lees verder

HR

( Foto: Autodesk )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Volgens Autodesk kunnen jonge mensen de wereld veranderen als ze de juiste middelen en inspiratie krijgen.

«Het vermogen om risico’s te nemen en te leren van je fouten is essentieel als je studenten wilt voorbereiden op de technologische uitdagingen die ze te wachten staan», klinkt het enthousiast uit de mond van Samir Hanna, vice president en general manager bij Autodesk Consumer Products en 3D-printing.

Daarom reikt de technologiegigant scholen gratis software aan zoals Tinkercad en (het van oorsprong Belgische) 123D Circuits.

«Het platform bevat alle aspecten van het ontwerpproces, van idee tot digitaal ontwerpen en uiteindelijk productie», luidt het in de persinformatie.

Maar vergis u niet: achter dit soort initiatieven gaat een uitgekiende marketingstrategie schuil. Leveranciers die het zich kunnen veroorloven, maken jongeren nog voor ze de arbeidsmarkt betreden vertrouwd met hun eigen soft- en hardware.

Ze binden hen in een vroeg stadium aan hun merk, in de - waarschijnlijk realistische - hoop dat dit hun latere aankoopkeuzes zal beïnvloeden. En ze hebben er flink wat centen voor over.

Tot 100 miljoen dollar, verspreid over enkele jaren en in de vorm van het Spark Investment Fund voor starters en onderzoekers, liet Autodesk vorig jaar nog weten.

Zo heeft het bedrijf intussen al een platform, Autodesk Spark, dat tot doel heeft de vertaalslag van een 3D-model naar een printinstructie te vereenvoudigen. 3D-print adepten worden gepamperd, kwestie van klantenbinding.

Via het open source Spark-platform kunnen ze bijvoorbeeld meewerken aan het ontwikkelingstraject van de bijhorende 'Ember'-printer. Een beetje aan 'hun eigen' machine bouwen dus.

De ultieme leveranciersdroom is uiteraard dat zulke platformen uitgroeien tot ware ecosystemen waar ontwikkelaars en startups elkaar helpen om hun ding te doen.

De grote marktspelers beseffen dat nieuwe, disruptieve ideëen niet langer het prerogatief zijn van hun eigen R&D-afdelingen (wat tot voor enkele jaren het geval was), maar vaak ook op studenten- en zolderkamertjes het levenslicht zien.

In een poging om dat proces te kanaliseren, bieden ze 'open' platformen aan die hen toelaten beloftevolle IT'ers en starters in een vroeg stadium op te pikken.

En eventueel in te lijven, zoals begin 2014 gebeurde met het Belgische 123 Circuits.