Revolutionair apparaat geeft boost aan immuuntherapie bij kanker

VUmc Cancer Center Amsterdam neemt als eerste in Nederland de Cytof3 in gebruik, een apparaat dat onderzoekers in staat stelt kanker gedetailleerder op celniveau te bestuderen.

Trefwoorden: #biomarkers, #Cytof3, #immuuntherapie, #kanker, #VUmc Cancer Center Amsterdam

Lees verder

research

( Foto: VUmc )

ENGINEERINGNET.NL - De ingebruikname helpt in het onderzoek naar immuuntherapie, waarbij de eigen afweer van de patiënt ingezet wordt in de behandeling van kanker. VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA) is de eerste in Nederland die dit apparaat gaat gebruiken voor kankeronderzoek.

“Onze droom is een vaccin tegen kanker te ontwikkelen”, aldus professor Yvette van Kooyk van het Centrum voor Immuuntherapie van VUmc CCA. “De Cytof3 geeft ons de mogelijkheid hier een stapje dichterbij te komen”.

Met de Cytof3 kun je afweercellen bestuderen en analyseren op een zeer gedetailleerd niveau. Hierdoor kun je per cel vaststellen welke biomarkers voor kanker erin zitten. Het apparaat kan tot 135 markers zichtbaar maken en combinaties daarvan.

Met de huidige analysemethoden kun je maximaal 10 tot 15 markers zien. Nu kunnen herkenbare profielen gemaakt worden, waardoor op langere termijn maatgerichte therapie mogelijk is.

De Cytof3 geeft een belangrijke impuls in de verdere ontwikkeling van immuuntherapie. Bij deze therapie wordt het eigen afweersysteem ingezet tegen kanker. Afweercellen beschermen de mens tegen virussen en bacteriën, maar kunnen ook tumorcellen bestrijden. Omdat deze tumorcellen het afweersysteem proberen te misleiden, is interventie van buitenaf nodig.

VUmc CCA wil onderzoeken hoe dit precies werkt. De aanschaf van de Cytof3 is mogelijk gemaakt door stichting VUmc Cancer Center Amsterdam, die geld inzamelt voor onderzoek naar kanker.