Technische innovaties winnen ASN Bank Wereldprijs 2015

Spireaux ontwikkelde een bioreactor voor het lokaal produceren van deze voedzame alg en Legbank bedacht een techniek voor goedkope en makkelijk te maken prothesekokers.

Trefwoorden: #ASN Bank Wereldprijs, #bioreactor, #Legbank, #prothesekokers, #Spireaux

Lees verder

Techniek

( Foto: ASN Bank Wereldprijs )

ENGINEERINGNET.NL - De ASN Bank stimuleert met deze prijs innovatieve, sociale ondernemers met slimme projecten voor een betere wereld. Zij kunnen deelnemen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is en een grote impact heeft op de samenleving.

Ook moet het project passen in een van de vijf duurzame thema’s van de ASN Bank. Er zijn elk jaar dus vijf winnaars. De winnaars krijgen een bedrag variërend van 5.000 tot 10.000 euro en begeleiding om hun project te ontwikkelen.

 • Spireaux (Eerlijke handel, mode en voeding):
  De zoutwateralg spirulina zit vol eiwitten, omega vetzuren, vitamines en mineralen. Het versterkt hierdoor het immuunsysteem en bevordert de ontwikkeling van de hersenen. Spireaux ontwikkelde een bioreactor waardoor de alg lokaal is te produceren. Daarmee gaat het project ondervoeding in Nederland, bijvoorbeeld bij ouderen, en in het buitenland te lijf.
 • Legbank (Zorg en Welzijn):
  Met een nieuwe techniek zorgen ze ervoor dat het maken van protheses eenvoudiger en betaalbaarder wordt. De comfortabele prothesekokers zijn bedoeld voor mensen die een onderbeen missen in een laag-inkomensland.
 • Tra-Digitale Hybride (Veiligheid en Sociale Cohesie):
  Een bouwsysteem dat nieuwe technologie gebruikt om veilige woningen te realiseren in sloppenwijken die door de bewoners zelf worden gemaakt.
 • Sustainer Homes (Duurzame energie, natuur en milieu):
  Recyclet zeecontainers tot zelfvoorzienende, duurzame en mobiele containerwoningen. De containers hebben geen aansluiting nodig en zijn daarom makkelijk verplaatsbaar.
 • E-trailer (Publieksprijs):
  Zorgt ervoor dat caravans elektrisch worden aangedreven en daardoor door iedere auto getrokken kunnen worden, ook door de moderne en energiezuinige auto’s.
 • In the loop (Kinderrechten en Onderwijs):
  Spel waarmee het leuk en spannend wordt om onze complexe ecosystemen te begrijpen en creëert zo aandacht voor het belang van een circulaire economie.

In 2015 waren er 240 inschrijvingen, een record in de geschiedenis van de ASN Bank Wereldprijs. Volgens juryvoorzitter Ynzo van Zanten laten de deelnemers van de Wereldprijs 2015 zien dat elk maatschappelijk probleem is op te lossen.

“Dit jaar was er een enorm breed veld aan aansprekende inzendingen. Het hoge niveau laat zien dat er in Nederland een groeiende onderstroom is van ideeën met impact. Door anders te kijken naar problemen in onze omgeving dragen de deelnemers bij aan een samenleving die voor iedereen een beetje beter wordt.”