Startup Synamp Pharmaceuticals wint Venture Challenge

Dr. Nathaniel Martin van de Universiteit Utrecht en zijn promovendi Timo Koopmans en Laurens Kleijn, hebben de Venture Challenge van de Top Sector Life Sciences gewonnen.

Trefwoorden: #accelerator, #antibiotica, #LifeSciences@ Work, #Startup, #Synamp Pharmaceuticals, #Venture Challenge

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - De startup Synamp Pharmaceuticals is het directe resultaat van het fundamentele onderzoek van Martin en zijn groep naar nieuwe antibiotica. De drie winnaars kregen een cheque van 25.000 euro voor hun onderneming.

Nathaniel Martin, Timo Koopmans en Laurens Kleijn richtten Synamp Pharmaceuticals vorig jaar op, in verband met de patentering van een nieuwe klasse van antibiotica die zij ontwikkelden.

De basis hiervan is het natuurlijke peptide nisine, dat zeer effectief een grote groep (de zogeheten Gram-positieve) bacteriën uitschakelt.

Martin: “Probleem is dat nisine in ons lichaam niet stabiel is, maar wij zijn er in geslaagd het peptide zo aan te passen dat we nu verschillende vormen hebben die in bloed langere tijd stabiel zijn.”

Volgend jaar wordt onderzocht of de tot nu toe ontwikkelde vormen ook in dieren stabiel en actief zijn. Daarnaast blijft promovendus Laurens Kleijn onderzoek doen naar andere potentieel interessante nisine-derivaten.

De nieuwe antibiotica op basis van nisine zou onder meer ingezet kunnen worden tegen bacteriën die resistent geworden zijn.


(bron en foto: Universiteit Utrecht)

Over de Venture Challenge LifeSciences@ Work
Het wordt twee keer per jaar georganiseerd en uit aangemelde startups worden zes kandidaten geselecteerd. In twee workshops van drie dagen gaan ze onder deskundige begeleiding aan de slag met hun Venture plan. In de finale moeten ze hun startup pitchen voor een jury van biotech-ondernemers.