Installatie glasvezelverbinding gemakkelijker met innovatieve connector

Een revolutionaire, eenvoudig te installeren, connector maakt de uitrol van supersnel internet veel eenvoudiger. Het nieuwe aansluitsysteem bestaat ook uit een nieuw installatietoestel.

Trefwoorden: #B-PHOT, #connector, #Europees project, #glasvezel, #VECTOR, #VUB

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - B-PHOT )

ENGINEERINGNET.BE - Het systeem met de naam VECTOR werd ontwikkeld door de Europese telecomindustrie in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en in het bijzonder met de hightech micro-fotonische laboratoria van het Brussels Photonics Team B-PHOT.

Francis Berghmans, VUB: ‘Glasvezelnetwerken die de ruggegraat van ons internet vormen, kunnen binnenkort veel sneller worden uitgerold door het nieuwe aansluitingssysteem.’

Ultrasnelle internetaansluitingen zijn alleen mogelijk als men toegang heeft tot communicatieverbindingen op basis van optische vezels. Om de signalen in zulke netwerken te verdelen moeten de optische vezels met elkaar worden verbonden, bij voorkeur met afkoppelbare connectoren zodat de aansluitingen achteraf nog kunnen worden gewijzigd.

De installatie van zulke connectoren op de zeer kleine optische glasvezels vereist op dit moment de inzet van uitermate gespecialiseerd personeel en een hele reeks specifieke gereedschappen.

Bovendien blijkt het in de praktijk omwille van stof en vuil op het terrein bijna onmogelijk om dezelfde verbindingskwaliteit te halen als bij installaties in een fabrieks- of laboratoriumomgeving.

Het Europese project VECTOR heeft nu echter een baanbrekend aansluitsysteem ontwikkeld dat ‘fabrieksprestaties’ garandeert bij installatie op het terrein.

Deze oplossing maakt enerzijds gebruik van een zogenaamde ferrule-loze connector met baanbrekende optische performantie en anderzijds van een volledig geautomatiseerd installatietoestel dat door elke technicus, zonder specifieke vooropleiding, kan gehanteerd worden.

Telekom Deutschland en Telecom Italia hebben de VECTOR-technologie in hun laboratoria uitvoerig getest. Beide waren verrast door de goede resultaten.


Het project werd gefinancierd door de Europese Unie en werd gecoördineerd door de Belgische afdeling van CommScope. VECTOR werd ook stevig ondersteund door DEMCON Advanced Mechatronics BV (Nederland), Celoplas – Plásticos para a Indústria SA (Portugal), de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit van Gent (België), Telecom Italia S.p.A. (Italië) en Telekom Deutschland GmbH (Duitsland).

Video: de VECTOR-technologie in actie: