In2Care krijgt 10,2 miljoen dollar voor testen methode tegen malaria

De Bill & Melinda Gates Foundation schenkt dit geld voor het testen van ventilatiegaten met gaas waarop gif tegen muskieten zit, dat via een elektrostatische laag gif hierop vastkleeft.

Trefwoorden: #Bill & Melinda Gates Foundation, #Bill Gates, #In2Care, #malaria, #muskieten, #ventilatiegaten

Lees verder

Techniek

( Foto: In2Care )

ENGINEERINGNET.NL - Met het geld van Microsoft-oprichter Bill Gates wordt een omvangrijke proef opgezet in Ivoorkust en Tanzania.

In2Care krijgt hierbij hulp van onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University. Het gehele onderzoek duurt vijf jaar en wordt geleid door Matthew Thomas van Penn State University.

Er gaan 6.000 woningen in Ivoorkust en Tanzania aan de test meedoen. Deze huizen worden volkomen dichtgemaakt tegen het binnendringen van muskieten. Normaliter dringen muskieten 's nachts door de gaten tussen het dak en de muren het huis binnen.

Die worden ook dichtgemaakt, maar er komen ventilatiegaten met gaas in. Dat concentreert de menselijke lucht die vanuit het huis naar buiten stroomt en trekt de muskieten naar die gaten toe.

Eenmaal binnen gevlogen in de ventilatietunnels, botsen de muskieten op gaas die volgens de Wageningse methode zijn bewerkt. Op het gaas zijn verschillende soorten anti-muggenpoeder aangebracht die worden vastgehouden door de elektrostatische lading. De muggen die op het gaas landen, komen hiermee in aanraking en sterven.

De proef wordt na twee jaar geëvalueerd. Doel is dat er in woningen met de coating minder mensen worden getroffen door malaria dan in woningen met klamboes.

Door de hoge dosis gif in de coating moeten muggen sneller worden gedood dan door met gif behandelde klamboes, ook hoog-resistente muggen. Het gif bevindt zich ook op grotere afstand van mensen, als bij het slapen onder een met gif bewerkte klamboe.

Aangezien er kleinere hoeveelheden gif nodig zijn, dan bij het spuiten van hele huizen, kan de totale hoeveelheid gebruikt gif met deze methode aanzienlijk worden teruggebracht. Dit maakt deze methode ook goedkoper. Ook is het gemakkelijk om nieuw gif op het gaas aan te brengen.

De elektrostatische coating is niet geschikt voor klamboes omdat hij alleen werkt op een schaduwrijke plaats.

Er is eerder al een test uitgevoerd in 1.800 huizen in de Tanzaniaanse Kilombero vallei. Hier verminderden deze methode het aantal muskieten in huis met 90%. Hiervoor kreeg het bedrijf ruim 5 miljoen euro van de Europese Unie.

In2Care is een startend bedrijf, dat in Wageningen is gevestigd en waar 6 mensen werken.