België topper in Europese farmaceutische R&D

Bijna één tiende van de investeringen in farmaceutische R&D in Europa zijn in België gesitueerd. In de meer dan 200 farmaceuticische bedrijven zijn meer dan 34.000 mensen aan het werk.

Trefwoorden: #export, #farmaceutische industrie, #medisch, #onderzoek, #onderzoek & ontwikkeling, #pharma, #pharma.be, #R&D

Lees verder

research

( Foto: Leuven Research Development )

ENGINEERINGNET.BE - België ontpopt zich hoe langer hoe meer tot één van de belangrijkste 'biofarmaceutische hubs' van Europa.

Ons land vertegenwoordigt nog geen 3 % van het bruto binnenlands product (bbp) van de Europese Unie, maar staat wel in voor maar liefst 15 % van de totale export van Europese biofarmaceutica.

Het Europese onderzoek naar en de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen en vaccins concentreert zich in belangrijke mate in België. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de 'Farmacijfers' van pharma.be.

De nieuwe cijfers maken duidelijk dat België toonaangevend is als het gaat over de farmaceutische industrie. Niet alleen in vergelijking met het bbp, maar ook in verhouding tot het bevolkingsaantal doet de sector het uitzonderlijk goed.

Met meer dan 200 farmaceutische bedrijven en meer dan 34.000 werknemers is het op Belgisch en op Europees niveau een topper.

Heel wat van de nieuwe, hoogtechnologische geneesmiddelen en vaccins worden in ons land ontwikkeld, getest en/of geproduceerd. Het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen ziektes is in België dan ook een belangrijke activiteit.

Op het vlak van investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) per hoofd van de bevolking, staat België op de tweede plaats, na Denemarken. Bijna een tiende van de investeringen in O&O in Europa zijn gesitueerd in ons land.

De concentratie van kwalitatieve universiteiten en de bijbehorende spin-offs, waar hoogopgeleide specialisten baanbrekend onderzoek verrichten naar effectieve behandelingen tegen 's werelds meest uitdagende ziektes, speelt daar een grote rol in.

Het Toekomstpact, afgesloten tussen de federale overheid en de farmaceutische industrie in juli 2015, moet de koppositie van België nog meer versterken.

Dit Pact bevat een heel gamma aan maatregelen om de koppositie van België als Europese biofarmaceutische hub te consolideren en zelfs nog te versterken.