Antwerpen Europese hoofdstad ’Internet of Things’

De stad Antwerpen, Digipolis en iMinds kondigen een nieuwe stap aan in het Antwerpse ‘City of Things’-verhaal. LoRa-netwerktechnologie wordt in het Antwerpse stadscentrum geïnstalleerd.

Trefwoorden: #City of Things, #Digipolis, #iMinds, #Internet of Things, #LoRa-netwerktechnologie, #proeftuin, #Stad Antwerpen, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: screen Vimeo - iMinds )

ENGINEERINGNET.BE - City of Things is een grootschalige testomgeving waarin de meer dan 500.000 Antwerpenaren zullen kunnen communiceren (en interageren) met een enorme hoeveelheid slimme apparaten en sensoren.

Maar die communicatie vereist een netwerk; een netwerk dat is aangepast aan de vele beperkingen van sensoren (zoals de levensduur van hun batterij). LoRa-netwerktechnologie (wat staat voor ‘Long Range Low Power’) houdt rekening met die beperkingen, en wordt momenteel door experts van iMinds - UAntwerpen en Digipolis in het Antwerpse stadscentrum geïnstalleerd.

LoRa is een nieuwe Internet of Things-technologie specifiek bedoeld om sensoren en andere toestellen met het internet te verbinden. Klassieke netwerktechnologieën hebben immers een aantal nadelen die een efficiënte IoT-communicatie in de weg staan.

Zo heeft Wifi af te rekenen met een beperkt bereik (typisch enkele tientallen meters); 3G/4G/5G-technologieën zijn te duur, niet aangepast aan de beperkte hoeveelheid informatie die door eenvoudige IoT-toestellen wordt doorgestuurd, en te belastend voor hun batterij.

LoRa-netwerktechnologie pakt die problemen specifiek aan: LoRa is bij uitstek geschikt voor toestellen die occasioneel beperkte hoeveelheden informatie doorsturen; bovendien is LoRa energiezuinig en goedkoop.

Prof. dr. Steven Latré van iMinds - UAntwerpen: “In het kader van het Antwerpse ‘City of Things’-verhaal zullen er in het stadscentrum op termijn duizenden apparaten en sensoren met het internet worden verbonden. Dit is voor ons dan ook een uniek laboratorium om het gebruik van verschillende communicatietechnologieën in een echte IoT-omgeving uit te testen, te evalueren en te optimaliseren.”

De nodige hardware voor het netwerk wordt ontwikkeld door onderzoekers van iMinds - UAntwerpen. Zij installeren ook de verschillende onderdelen, en zorgen ervoor dat alle informatie die door de sensoren wordt verzameld op één centraal platform terechtkomt.

Digipolis, de ICT-partner van de stad Antwerpen, zorgt voor de aansluiting op het glasvezelnetwerk van de stad Antwerpen.

Experts van iMinds - UGent verwerken alle informatie en maken die beschikbaar voor City of Things-partners die ermee willen experimenteren. En proeftuinonderzoekers van iMinds - VUB, tenslotte, gebruiken deze infrastructuur als basis voor grootschalige gebruikersstudies.

Het is de bedoeling om de LoRa-testopstelling later ook open te stellen voor internationale onderzoekers en Antwerpen zo op de kaart te zetten als internationale ‘smart city’ bij uitstek.

De schaal waarop hier netwerk-, data-, en gebruikerstesten uitgevoerd kunnen worden, en het bloeiende ecosysteem van start-ups en KMO’s die van het netwerk gebruik kunnen maken om hun diensten uit te testen, is uniek in Europa.