Nieuwe ’roll-to-roll’ proefproductie machine voor flexibele zonnecellen

Solliance, TNO en Holst Centre hebben een nieuwe 'roll-to-roll' pilot productiemachine voor flexibele zonnecellen en geprinte elektronica in gebruik genomen.

Trefwoorden: #flexibele zonnecellen, #geprinte elektronica, #Holst Center, #proefproductie, #roll-to-roll, #Solliance, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solliance )

ENGINEERINGNET.NL - Huib van den Heuvel, directeur Solliance: "De specificaties en prestaties van deze productiemachine zijn uniek in de wereld en bieden de sector een uitstekende gelegenheid om grootschalige productie van flexibele zonnecellen sneller en met minder risico te realiseren."

Het ontwerp van deze machine is uniek omdat het ervoor zorgt dat de folie nergens in de machine aan de actieve zijde van het substraat aangeraakt wordt. Het is het resultaat van de samenwerking tussen ontwerpers van VDL ETG uit verschillende disciplines en sectoren en de onderzoekers van Solliance/Holst Centre.

Ton van Mol, directeur Holst Centre: "We beginnen een groot Europees project voor de ontwikkeling van flexibele OLED licht panelen. We delen de teams en apparatuur samen met Solliance voor meerdere toepassingen. Wij beschouwen het ‘roll-to-roll’ productie proces als de ideale strategie om te komen tot efficiënte grootschalige productie van flexibele elektronica. Delen van de investeringen tussen partijen is nodig om voorop te kunnen lopen."

In de afgelopen vijf jaar is Solliance uitgegroeid van een idee tot een grote organisatie die 250 onderzoekers uit acht verschillende onderzoeksinstellingen en een groeiend aantal industriële partners een gezamenlijk structuur biedt, gericht op de verdere ontwikkeling van dunne-film fotovoltaïsche zonne-energie systemen.

van den Heuvel: "Naast de integratie van de onderzoeksteams uit Nederland, België en Duitsland hebben we geïnvesteerd in een onderzoeks- en proefproductie-infrastructuur van wereldklasse. We werken aan een aantal nieuwe processen die een grote invloed in de industrie kunnen gaan leveren."


(bronnen: TNO, Solliance)