AstraZeneca legt 4 miljard dollar neer voor Nederlands biotechbedrijf

De overname van het Zweeds-Britse concern van het in Oss gevestigde Acerta Pharma is de grootste ooit in deze sector, waarbij het gaat om een medicijn tegen leukemie.

Trefwoorden: #Acerta Pharma, #AstraZeneca, #BioNovion, #biotechbedrijf, #leukemie, #medicijn, #overname

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - AstraZeneca is bereid om in totaal 6,5 miljard euro, ofwel 7 miljard dollar, neer te tellen voor alle aandelen van het Osse bedrijf, als het medicijn succesvol blijkt.

Het gaat in eerste instantie om de aankoop van 55 procent van de aandelen voor 2,5 miljard dollar. In 2018, of eerder als het medicijn wordt goedgekeurd in de VS, volgt 1,5 miljard dollar.

AstraZeneca heeft de optie om de overige aandelen Acerta over te nemen voor 3 miljard dollar, als de aandeelhouders willen verkopen en het medicijn op lange termijn succesvol blijkt te zijn.

Acerta Pharma heeft een vinding, die bij Organon op de plank was blijven liggen, verder ontwikkeld. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het goede resultaten heeft geboekt in een klinisch onderzoek naar de effectiviteit van het medicijn bij patiënten met een bepaalde vorm van chronische leukemie.

Het bedrijf heeft vestigingen op het Pivot Park in Oss en op verscheidene plekken in de VS, waar het hoofdkantoor is gevestigd in Redwood City. Het bestaat sinds 2012. Er zijn nog geen medicijnen in productie. Het is opgericht door voormalige onderzoeksmedewerkers van MSD.

Eerder dit jaar was er op Pivot Park ook al een grote overname. Toen werd BioNovion overgenomen voor 29 miljoen euro.