Belgische overheden schakelen over op elektronische facturatie

Fedict heeft de toelating gegeven voor de uitrol van het elektronisch facturatie platform dat Belgische overheden binnenkort moet toelaten elektronische facturen te ontvangen.

Trefwoorden: #einvoice, #elektronische factuur, #Fedict, #ICT, #OpenPEPPOL, #overheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Babelway zal het eInvoice pilootproject Mercurius omzetten naar een volwaardig eInvoice platform dat voldoet aan de Europese standaarden van OpenPEPPOL.

Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo: "Met de afsluiting van de pilootfase en de gunning van de nieuwe overheidsopdracht ligt de weg naar elektronische facturatie voor de Belgische overheden nu helemaal open."

De uitrol van een breed systeem voor elektronische facturatie is een onderdeel van Digital Belgium, zijn actieplan dat de digitale economie in ons land moet versterken.

De Croo: "Met deze beslissing sluit België zich aan bij een kopgroep van Europese landen die elektronische facturatie organiseren volgens de Europese standaarden."

Al meer dan tien jaar zijn bedrijven bezig met eInvoice. Eén van de belangrijkste drempel bij de uitrol van elektronische facturatie is het bestaan van verschillende netwerken en platformen waarbij telkens een omslag dient te worden gemaakt voor de verwerking van de gegevens in de eigen software.

Daarom werkt Fedict al sinds 2013 aan een eInvoice platform voor de Belgische overheidsinstanties. Eerst met pilootproject Mercurius dat in juli 2014 leidde tot de ontvangst van de eerste elektronische factuur door de federale overheid.

In augustus 2015 schreef Fedict een overheidsopdracht om de piloot om te zetten naar een volwaardig eInvoice platform binnen het Paneuropean Public Procurement Online project (OpenPEPPOL).

De oplevering is voorzien voor het 1ste kwartaal van 2016. Vanaf dan zullen de Belgische overheden elektronische facturen kunnen ontvangen van alle leveranciers, ongeacht het platform of netwerk dat ze gebruiken.

De automatisering van de uitgifte en de verwerking van facturen levert heel wat voordelen op. Het betekent een gezamenlijke besparing van 3,5 miljard euro op jaarbasis voor de Belgische bedrijven en de overheden.

De Europese standaard OpenPEPPOL is vandaag in gebruik in vijf landen : Noorwegen, Zweden, Denemarken, Nederland en België. Andere Europese landen zijn bezig met de implementatie ervan.