Onderzoekers VUB ontdekken dat hersenen epilepsie zelf kunnen bestrijden

Onder leiding van Ilse Smolders en Dimitri De Bundel hebben onderzoekers van de VUB een innovatieve strategie ontdekt waarmee de hersenen zelf gestimuleerd worden epilepsie te bestrijden.

Trefwoorden: #behandeling, #epilepsie, #patiënt, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Epilepsie is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Een groot probleem is dat patiënten vaak onvoldoende reageren op de huidige anti-epileptische geneesmiddelen.

Tijdens epileptische aanvallen maken gespecialiseerde hersencellen somatostatine vrij (een klein eiwitachtig molecuul dat een functie vervult in de communicatie tussen hersencellen).

Zodra deze stof in aanraking komt met de zogenoemde somatostatine 2A-receptoren van een zenuwcel, wordt de ontladende functie van deze cel onderdrukt. Dit betekent dat somatostatine ook de overmatige ontlading van zenuwcellen onderdrukt die de oorzaak is van een epileptische aanval. Somatostatine is dus in feite een lichaamseigen medicijn tegen epilepsie.

Het probleem is echter dat de somatostatinereceptoren van een hersencel snel ‘afgestompt’ raken. Daarbij trekken ze zich terug tot in het zogeheten golgicomplex, dat diep in de cel verborgen ligt.

Pas twee uur na hun aanvankelijke blootstelling aan somatostatine herstelt de dichtheid van deze receptoren aan het celoppervlak zich weer.

De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en van de Université Paris Diderot ontdekten dat het in principe mogelijk is om de terugkeer van somatostatine 2A-receptoren naar het celoppervlak te versnellen.

In proefdieren lukte dat door moleculen toe te dienen die in de cel binden aan het eiwit IRAP (insuline-gereguleerd aminopeptidase). Deze innovatieve strategie blijkt de anti-epileptische werking van somatostatine dramatisch te versterken.

De onderzoekers hebben hiermee aangetoond dat het mogelijk is op termijn nieuwe behandelingen tegen epilepsie te ontwikkelen, die gebaseerd zijn op het versterken van lichaamseigen processen.


(bron: VUB)