CBS Conjunctuurklok: beeld economie verbetert gestaag

Het Centrale Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat net als in de voorgaande maanden bijna alle bepalende seinen voor de stand van de Nederlandse economie op groen staan.

Trefwoorden: #banen, #CBS, #Conjunctuurklok, #consumenten, #consumentenvertrouwen, #economie, #jobs, #producenten, #vacatures

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - De meeste indicatoren in de CBS Conjunctuurklok van december 2015 doen het beter dan hun langjarige trend. Het beeld van de conjunctuur is weer iets beter dan in de vorige maand.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in december iets afgenomen. Vooral over de toekomstige productie waren ze minder positief. Consumenten oordeelden vooral minder positief over de economische situatie. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen liggen echter ruim boven hun langjarig gemiddelde.

Het volume van de investeringen in materiële vaste activa was in oktober bijna 4% groter dan in oktober 2014. De stijging is kleiner dan een maand eerder. Dat komt doordat de investeringen in woningen minder sterk groeiden en de investeringen in infrastructuur krompen.

De investeringen in personenauto’s waren echter weer aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Dat kan samenhangen met de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016.

De export van goederen groeit gestaag door. Het volume van de export van goederen was bijna 4% groter dan in oktober 2014. De stijging is wat groter dan in de voorgaande maand, toen de export met 1,5% groeide. In oktober groeide vooral de export van aardolie- en chemische producten.

Consumenten hebben in oktober bijna 2% meer besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2014. Ze hebben vooral meer gas gestookt doordat oktober dit jaar een stuk kouder was dan vorig jaar.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober ruim 2% hoger dan een jaar eerder. Vooral de elektrische-apparaten en chemische industrie produceerden aanzienlijk meer.

In november 2015 is er 1 faillissement meer uitgesproken dan een maand eerder. De meeste faillissementen zijn gevallen in de handel en financiële dienstverlening. De werkloosheid daalde in deze maand naar 606 duizend mensen. Dat komt overeen met 6,8% van de beroepsbevolking (tgo. 6,9% in oktober).

Zowel het aantal banen als het aantal vacatures is in het derde kwartaal van 2015 toegenomen. Het aantal banen steeg met 35.000, waarbij vooral uitzendbanen bijdroegen aan de groei. Ook kwamen er 1.000 vacatures bij, zodat de teller eind september op 132.000 stond.

Er is nu zes kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode met 150.000 toenam. In de twee jaren daarvoor gingen er echter ruim 150.000 banen verloren, zodat het totale aantal banen nog altijd iets lager ligt dan in 2011.

Het totale aantal uitzenduren neemt al sinds begin 2013 toe. In het derde kwartaal namen de gewerkte uitzenduren met 2,5% toe. Zowel het aantal langlopende uitzendcontracten in de vorm van detachering of payrolling als het aantal kortdurende contracten is weer toegenomen.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2015 met 0,1% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Export, investeringen en consumptie leveren een positieve bijdrage. De economie groeit daarmee voor het zesde kwartaal op rij.

In vergelijking met het derde kwartaal van 2014 is de omvang van de Nederlandse economie bijna 2% groter. Dit cijfer wordt gedrukt door de sterk gedaalde aardgaswinning.


(bron en infographic: CBS)