Overeenkomst voor verbetering zaadsector Myanmar

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Naktuinbouw zijn overeengekomen de zaadsector in Myanmar de komende drie jaar verder te ontwikkelen, met een contractwaarde van 315.000 euro.

Trefwoorden: #landbouwsector, #Myanmar, #Naktuinbouw, #Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, #Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw, #zaadsector

Lees verder

Nieuws

( Foto: Richard-dicky from nl - Wikimedia )

ENGINEERINGNET.NL - Het programma past binnen het Memorandum of Understanding (MOU) tussen Nederland en Myanmar op het terrein van voedselzekerheid. De landen ondertekenden het MoU in mei 2015.

De Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw (Naktuinbouw) levert in opdracht van RVO.nl kennis voor het bijdragen aan een sterker ondernemingsklimaat in Myanmar. De financiering is afkomstig van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het programma geeft men een concrete invulling aan de ‘van hulp naar handel agenda’ van Minister Ploumen.

De ontwikkeling van de landbouwsector in Myanmar is nog niet voldoende. Kleine boeren kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. De ontwikkeling van de landbouw vraagt daarom een brede aanpak. Daarin is een actieve en vitale zaadsector een belangrijk element.

Voor boeren in Myanmar is het nu moeilijk aan goed zaaizaad en uitgangsmateriaal te komen. Daardoor blijft hun productiviteit en verdere economische ontwikkeling beperkt. Er is geen goed functionerend systeem omtrent zaadwet, kwekersrecht en keuringsdienst.

Hierdoor komen inspanningen om boeren te bedienen met beter zaad niet van de grond. Buitenlandse investeerders en de vorming van publiek-private partnerschappen spelen een belangrijke rol in het weer op gang brengen van de zaadsector. Maar voor hen is er op dit moment geen investeringsbescherming.

Om de sector te ontwikkelen gaat Naktuinbouw deelprojecten uitvoeren in samenwerking met onder andere Wageningen UR Centre for Development Innovation, Plantum, Raad voor plantenrassen en de Nederlandse ambassade in Yangon.

Het MoU tussen Nederland en Myanmar bevat samenwerkingen op het gebied van kwekersrecht, fytosanitaire wet- en regelgeving en pesticiden registratie en management.