Onderzoek TU/e leidt tot fitnessapparaat voor snellere revalidatie

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontdekten dat door een trilling van 30 Hertz toe te voegen aan een krachtoefening, 25 tot 100% winst geboekt kan worden.

Trefwoorden: #fitness, #Hipermotion, #MaxDFM, #Maximum Dynamic Force Modulation, #revalidatie, #spieren, #spin-off, #Technische Universiteit Eindhoven, #training, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Dit resultaat is van belang voor onder meer revalidatiepatiënten, die sterker moeten worden, maar moeilijk de benodigde spierkracht kunnen leveren voor de oefeningen.

De onderzoekers bouwden op basis van hun werk een nieuw soort fitnessapparaat, waarmee ook sporters sneller sterker kunnen worden. De basis voor het toegenomen trainingseffect is de zogenaamde vibratiereflex van de spieren. Dit is het fenomeen dat spieren in reactie op een trilling samentrekken.

TU/e-onderzoeksleider Massimo Mischi doet sinds 2005 onderzoek naar de mogelijkheid om dit fenomeen te gebruiken om meer effect uit krachttraining te halen. Dit onder meer in samenwerking met promovendus Lin Xu.

Mischi en Xu toonden bij proefpersonen aan dat krachtoefeningen met een trilling van 30 Hertz het effect met minimaal 25% verhogen ten opzichte van oefeningen met hetzelfde gewicht, maar zonder trillingen.

Bij een bepaalde tricepsoefening werd gemiddeld zelfs 100% meer effect gemeten. De spieren verrichtten meetbaar meer werk, en waren sneller uitgeput. In een andere test bleken proefpersonen gemiddeld twee keer zo snel zwaardere gewichten aan te kunnen als personen die zonder trilling trainden.

De resultaten zijn vooral van belang voor mensen die na een ziekte verzwakt zijn en moeten revalideren. Voor een snelle krachttoename zijn oefeningen met minstens 70% van de spierkracht nodig, en dat halen verzwakte patiënten vaak niet.

De nieuwe triltechniek biedt dit soort patiënten als het ware een sluiproute om toch snel te revalideren. Maar ook gewone sporters kunnen profiteren.

De opgedane kennis is verwerkt in een nieuw soort fitnessapparaat, dat spin-offbedrijf Hipermotion nu op de markt brengt onder de naam MaxDFM (Maximum Dynamic Force Modulation).

In plaats van een gewicht zorgt een motor in dit apparaat voor de spierbelasting én voor de trilling, via een kabel die uitgetrokken moet worden. De motor kan de belasting nauwgezet opbouwen, waardoor de krachten niet met een klap, maar geleidelijk op de gewrichten komen.