Half miljoen euro voor ontwikkelen immunotherapie tegen HCC-leverkanker

Het Erasmus MC ontvangt dit bedrag van het farmaceutische bedrijf Pfizer om hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker, tegen te gaan.

Trefwoorden: #Erasmus MC, #HCC-leverkanker, #hepatocellulair carcinoom, #immunotherapie, #Pfizer, #pharmaceutisch

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - "Deze ziekte is nu nog slecht behandelbaar en staat wereldwijd op de derde plaats als oorzaak van sterfte door kanker," licht medisch bioloog dr. Jaap Kwekkeboom van de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL) toe.

Het Erasmus MC ontvangt jaarlijks zo'n tweehonderd nieuwe HCC-patiënten. Voor de meesten is er op dit moment geen genezende behandeling. "HCC reageert nauwelijks op chemotherapie," aldus Kwekkeboom.

Met de onderzoeksbeurs gaan de wetenschappers aangrijpingspunten in kaart brengen voor een immunotherapie. Bij deze therapie wordt het afweersysteem geholpen om zelf tumorcellen te doden. Immunotherapie wordt al bij andere aandoeningen ingezet, maar is nog niet beschikbaar voor patiënten met HCC.

Kwekkeboom en collega MDL-arts dr. Dave Sprengers: "Ons eerdere onderzoek heeft laten zien dat de tumoren van HCC-patiënten zich afschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. Wij onderzoeken nu hoe we een belangrijk type afweercel, T-cellen, kunnen stimuleren om tumorcellen te doden."

De resultaten van het onderzoek worden over een paar jaar verwacht.