Nieuwe satellieten zorgen voor veel beter beeld methaanemissie
Onderzoek & Wetenschap 16/10/2020 8:17:04
Nieuwe satellietdetectiesystemen zorgen, samen met bestaande lucht- en grond monitoringsystemen, voor een veel nauwkeuriger beeld van methaanemissies, aldus Columbia University en TNO.
West-Vlaamse bedrijven leveren geavanceerde technologie voor Marsmissie
Verhaert en SpaceTec steunen start-ups in ruimtevaartindustrie
ExoMars detecteert nieuw gas op Mars
TNO en Demcon werken mee aan ’s werelds grootste telescoop
LIGO en Virgo technische mijlpalen volgens ingenieursunie IEEE
Optische satellietcommunicatie maakt snelle dataverbindingen mogelijk
>> Meer verwant nieuwsGeologie en geotechniek: ondergronds verbond
Online webinar
van 2/03/2021 tot 9/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
Decanteercentrifuges
Online
van 9/03/2021 tot 10/03/2021
Belgian Offshore Days
Ostend Sea P’lace
van 17/03/2021 tot 18/03/2021
Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19
Live Webinar
dinsdag 23 maart 2021
Panel Building. Made Smarter
Online event
dinsdag 23 maart 2021
(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk
(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over
(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België
(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen
(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie
(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Momenteel worden emissies van methaan, na CO2 het belangrijkste broeikasgas, nog vaak geschat op basis van modellen. Deze modellen bevatten onzekerheden waardoor exacte omvang en locatie van methaanemissies in de wereld niet bekend zijn.
Nauwkeuriger inzicht in methaanuitstoot biedt een belangrijke kans voor emissiereductie en het halen van de doelstellingen van het Parijs akkoord.
Vanwege dit belang komt de Europese Commissie waarschijnlijk nog deze maand met een Europese methaanstrategie. Dit zorgt waarschijnlijk voor flinke wijzigingen in politieke besluitvorming en is van invloed op het handelen van de olie- en gasindustrie, en de financiële sector die in deze industrie investeert.
Tussen 2022 en 2026 zullen verschillende nieuwe satellietdetectiesystemen worden gelanceerd die globaal en regionaal de hoeveelheid methaan in de atmosfeer meten.
Ook worden er nieuwe satellietdetectiesystemen gelanceerd die speciaal ontworpen zijn om emissies te meten op het niveau van individuele installaties.
Daar komt bij dat het Nederlandse TROPOMI satellietinstrument sinds 2017 dagelijks wereldwijd de samenstelling van de atmosfeer in kaart brengt en ook waardevolle data oplevert om emissies te meten.
Met de komst van steeds betere informatie over methaanemissies via satellieten zullen mensen veel beter weten hoeveel methaan wordt uitgestoten, waar, door wie en voor hoe lang.
In het onderzoek van Columbia University en TNO wordt beschreven dat de olie- en gasindustrie hierdoor de kans krijgt om zelf maatregelen te nemen en zich te differentiëren.
Tegelijkertijd zal de sector geconfronteerd worden met veel meer toezicht van beleidsmakers, regelgevers, aandeelhouders, en milieugroeperingen.
Onder invloed van de klimaatproblematiek worden investeringskeuzes meer en meer gestuurd door de mate waarin bedrijven actief bezig zijn met het verminderen van klimaat- en milieuproblematiek.
Momenteel beschikken investeerders nog niet over onafhankelijke emissiedata. Investeerders in deze sector kunnen de toekomstige satellietdata gebruiken om hun keuzes beter te onderbouwen.
De komst van satellietdata over methaan zal ook een belangrijke rol spelen in het maken van beleid. Een beter zicht op methaanemissies helpt prioriteiten in emissiereductie te stellen, het maken van nieuwe regelgeving voor de industrie en het beleid voor herkomst van gas import. << (Lydia Heida) (foto: ESA)