Robots tegen virussen en bacteriën

Onderzoek & Wetenschap 12/02/2021 10:10:40

In het ‘nieuwe normaal' zullen servicerobots gebouwen en transportmiddelen reinigen en desinfecteren. Twaalf instellingen van het Fraunhofer-Gesellschaft slaan de handen in elkaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Lab-on-chip-tests sneller met magnetische deeltjes

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Twaalf instellingen van het Fraunhofer-Gesellschaft werken samen aan nieuwe hardware- en softwareoplossingen voor servicerobots in het onderzoeksproject ‘Mobiele desinfectie’ (MobDi).

De MobDi-robots moeten enerzijds potentieel besmette oppervlakken in gebouwen en transportmiddelen desinfecteren. Anderzijds moeten ze helpen om het transport van materialen in klinieken te automatiseren en op die manier voorkomen dat ziektekiemen zich verspreiden.

De verschillende projectpartners ontwikkelen gespecialiseerde servicerobots. Fraunhofer IPA's sleutelt aan de ‘DeKonBot’ die beschikt over veeg-desinfectiegereedschap. De projectpartners werken ook aan aan desinfectietools om oppervlaktes te behandelen: spuiten, UV- of plasmabehandeling. Fraunhofer IFAM ontwikkelt een robot om transportvoertuigen te desinfecteren.

Over gaps heen raken en treden nemen blijkt een hele uitdaging. Fraunhofer IPA sleutelt aan een compacte en wendbare transportrobot om handkarren te vervoeren, zoals die typisch in klinieken worden gebruikt. Fraunhofer IVV biedt ondersteuning bij het hygiënische ontwerp en zelfreinigingsconcepten.

Intelligente sensoren, zoals de nieuwe multimodale 3D-sensor van Fraunhofer IOF, zullen de ‘slimme’ desinfectierobots sturen zodat ze zelfstandig alle objecten herkennen die ze moet desinfecteren. Het objectherkenningssysteem van Fraunhofer IPA en het materiaalherkenningssysteem van Fraunhofer IPM evalueren de sensorgegevens met behulp van machine learning-methoden.

Fraunhofer IOSB ontwikkelt een omgevingsmodel dat alle informatie samenbrengt zodat de robots verschillende reinigingssequenties kunnen plannen. Het model bevat een kaart van de omgeving, de positie van de te reinigen objecten en hun materiaal. Dankzij Fraunhofer Italia kan die omgevingsinformatie automatisch uit BIM-systemen (Building Information Modeling) overgetankt worden.

Mettertijd moeten deze robots ook de mate van vervuiling of besmetting vast kunnen stellen, hun behandeling aanpassen en naderhand het gedane werk verifiëren. Fraunhofer FEP onderzoekt nu hoe ze besmetting kunnen opsporen.

De projectpartners testen meerdere reinigings- en desinfectieprocessen op veelgebruikte oppervlaktetypes zoals RVS en kunststof. Ze onderzoeken ook mogelijke combinaties van reinigings- en desinfectieprocessen, bijvoorbeeld eerst afvegen en daarna moeilijker te bereiken plekken met UV-licht beschijnen. Zo analyseert Fraunhofer ILT het gecombineerd gebruik van UV- en plasmabronnen.

FEP en IFAM onderzoeken bacteriële en virale monsters na zo’n desinfectierondes. Fraunhofer IST bekijkt mogelijke materiële schade. Fraunhofer IWS onderzoekt de vorming van schadelijke afbraak/ontbindingproducten. Zo wil men een methodologie van de geschiktste procedures bepalen voor elk desinfectieproces, en dat afhankelijk van ondergrond en mate van besmetting. Fraunhofer IMW staat in voor economische analyses, behoefte- en batenanalyses.

De projectpartners werkten samen met gebruikers om scenario's te ontwikkelen en technische vereisten op te stellen. Gebruikers worden ook betrokken met het oog op intuïtieve gebruikersinterfaces en het ergonomisch bedienen van de robots.

Het project ging in oktober 2020 van start en loopt tot september 2021 onder leiding van Fraunhofer IPA. Eerst zullen de robots in de laboratoria worden getest en dan pas in realistische werkomgevingen. Men wil een snelle doorstroming van O&O naar het veld.

Daarom komen de modulaire MobDi-robots met interfaces die in de handel te vinden zijn. Met is ook op zoek naar geïnteresseerde fabrikanten. << (Luc De Smet) (beeld: Mobdi-Fraunhofer)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners