Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

Bedrijfsnieuws 24/02/2021 15:28:35

Bouwbedrijf Besix en netbeheerder Elia gaan aan een gezamenlijke visienota werken en er wordt een projectstructuur opgezet die kennis zal delen, projecten zal uitwerken, ...

Lees hieronder verder   
Verwant

Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

Ontwikkeling vliegtuigbrandstoffen uit biomassa

Kostenverlaging mogelijk voor geothermische stadsverwarming

Colruyt Group en AB Inbev gaan markt voor waterstoftrucks ontwikkelen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden, moet de vraag en het aanbod op elk moment gelijk zijn.

Door de verwachte toename aan hernieuwbare (en minder voorspelbare) energieproductie en de verdere elektrificatie van onze samenleving, zal die uitdaging in de toekomst een stuk groter worden. Om toch de balans te houden, is er nood aan flexibele balanceringsmiddelen.

Vandaag levert vooral de industrie die flexibiliteit door het verhogen of verlagen van de productie. In de toekomst wil Elia ook de flexibiliteit van gewone consumenten inzetten via het gecontroleerd aansturen van elektrische auto’s, warmtepompen, boilers, of andere toepassingen.

Digitalisering en een hervorming van het marktdesign zijn bouwstenen binnen dit verhaal van consumer centricity. Het is een concept dat zeer toekomstgericht is en een stapsteen is naar de realisatie van de Europese Green Deal.

Chris Peeters, CEO Elia Group (foto rechts): "Om de klimaatdoelstellingen te realiseren, is het belangrijk dat we samenwerken met andere sectoren. Op de korte termijn is elektrische mobiliteit ons grote focuspunt. De interactie van de autobatterij met ons elektriciteitssysteem komt er heel snel aan en in grote volumes. Maar de volgende grote stap wordt de integratie van slimme gebouwen."

De bouw- en vastgoedsector zijn over het algemeen nog weinig gedigitaliseerd. Maar door de toegankelijkheid van technologie, zal digitalisering en automatisatie aan belang toenemen. Het concept van smart buildings of slimme gebouwen staat hierin centraal.

Een gebouw is ‘slim’, omdat het een aangename omgeving combineert met een efficiënt verbruik dankzij het gebruik van technologie. De consument wordt ontzorgd, doordat het gebouw zelf beslissingen neemt om zijn prestaties te optimaliseren, bijvoorbeeld op het vlak van energieverbruik.

Rik Vandenberghe, CEO Besix Group (foto links): "Bij de renovatie van gebouwen mogen we niet enkel inzetten op minder energie verbruik, maar moeten ook werk maken van slimmer energie verbruik."

Elia en Besix werkten al samen binnen het Internet of Energy (IO.Energy) ecosysteem rond het project Enleash. Er is een proefconcept getest waar bekeken is hoe grote gebouwen met complexe gebruiksbehoeften zoals kantoren en ziekenhuizen een actieve rol kunnen spelen in het energiesysteem. Dat kan door hun energie te produceren, vast te houden of te gebruiken wanneer dit nuttig of nodig is.

Beiden zullen nu ook samen werken aan een gezamenlijke visienota en er wordt een projectstructuur opgezet die kennis zal delen, opportuniteiten zal opsporen en projecten zal uitwerken. De partners zullen ook samen het belang van slimme gebouwen promoten. << (Guy Leysen) (foto: Besix)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

Ook in maart nog faillissementsdaling genoteerd

Vorig maand werd over 648 ondernemingen het faillissement uitgesproken: in vergelijking met de maand maart verleden jaar een daling met -34,0%. Voor het eerste kwartaal een daling met 44,3%.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners