Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

Bedrijfsnieuws 1/04/2021 14:14:15

Het EU-onderzoeksproject LIBERTY ontwikkelt een batterij voor een elektrische auto met een actieradius tot 500 kilometer, een ultrasnelle oplaadtijd en een levensduur tot 20 jaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

Ontwikkeling vliegtuigbrandstoffen uit biomassa

Kostenverlaging mogelijk voor geothermische stadsverwarming

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In dit project gaan 16 Europese partners, waaronder Flanders Make, een batterij ontwikkelen die een elektrisch voertuig dezelfde levensduur biedt als voertuigen met een verbrandingsmotor.

Dit is een grote stap voorwaarts, aangezien de huidige accu's doorgaans een kortere levensduur hebben van maximaal 10 jaar of 150.000 kilometer. Om de haalbaarheid van de LIBERTY-innovaties aan te tonen, zal Mercedes-Benz AG de ontwikkelde accu in één van zijn elektrische voertuigen integreren.

Ook wordt in het project rekening gehouden met een tweede leven voor de accu's. In situaties waarin de eisen ten aanzien van snel opladen, gewicht en energiedichtheid minder belangrijk blijken, kunnen de accu's een andere bestemming krijgen. Bijvoorbeeld om een fotovoltaïsch park te ondersteunen of om de energie op te slaan die wordt opgewekt in de zonnepanelen van een gebouw.

In het LIBERTY project ontwikkelen partners een nieuw batterij-systeem door middel van slimme combinaties en de implementatie van innovaties zoals:

  • Een compact en veilig batterijpakket, gebaseerd op cellen met hoge energiedensiteit en een lichte, crashbestendige behuizing.
  • Een veelzijdig batterijbeheersysteem dat resulteert in optimale prestaties en veiligheid gedurende de totale levensduur van het systeem (eerste en tweede leven).
  • Zeer nauwkeurige statusschatters die snel opladen mogelijk maken, de actieradius en levensduur vergroten en ultieme veiligheid en diagnostiek garanderen.
  • Een innovatief thermisch beheerssysteem dat de veiligheid waarborgt en degradatie van de batterij tijdens het snelladen voorkomt.
  • Ontwerp van een (semi-)geautomatiseerde ontmantelingsprocedure voor batterijen, waardoor de kosten van recycling en hergebruik worden verminderd.
  • Ontwikkeling van toekomstbestendige testprotocollen voor gestandaardiseerde EV-veiligheids- en prestatietests.

Flanders Make is verantwoordelijk voor de volgende taken in het project:
  • Leidinggevende partner voor de ontwikkeling van het testplan, inclusief elektrische, thermische, mechanische, prestatie- en veiligheidsgerelateerde tests.
  • Uitvoeren van evaluaties van functionele veiligheid en totale eigendomskosten.
  • Onderzoek naar de hybride aanpak (combinatie van testen en voorspellingsmodellen) voor de versnelde levensduurtesten.
  • Leidende partner van werkpakket 6: Integratie, testen en conceptvalidatie op cel-, celstack-, batterijsysteem- en EV-niveau. Dit omvat het uitvoeren van vermogens- en duurzaamheidstesten op de modules en het volledige batterijpakket, en de eindverantwoordelijkheid voor alle andere tests en de integratie en validatie van het batterijpakket in het demonstratievoertuig.

Partners in het project zijn onder meer CLEPA, Diehl Controls, Hutchinson, Infineon, Mercedes-Benz, NXP, Valeo, Accurec, Virtual Vehicle Research, Flanders Make, Fraunhofer-IISB, Mondragon Unibertsitatea en BRING. << (Lydia Heida) (foto: Flanders Make)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners