• 26/07/2012

Snelle screeningsmethoden voor fermentatieculturen

NIZO Food Research ontwikkelde een reeks screeningsmodellen die helpen bij het inspelen op het aromaprofiel van gefermenteerde voedingsproducten.

Trefwoorden: #bier, #fermentatieculturen, #kaas, #NIZO, #screening, #wijn, #yoghurt

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Het efficiënt kunnen inspelen op het aromaprofiel van gefermenteerde voedingsproducten kan een bedrijf een belangrijke voorsprong geven bij het op punt stellen van nieuwe producten. NIZO Food Research ontwikkelde een reeks screeningsmodellen voor fermentatieculturen die daarbij kunnen helpen.

NIZO food research ontwikkelde een aantal screeningsmodellen: voor bier, wijn, kaas en yoghurt. Momenteel wordt ook gewerkt aan een model voor brood. De modellen benaderen zo goed mogelijk de werkelijke productieomgeving.

Dergelijke modelsystemen kunnen gebruikt worden om stammen te screenen in functie van aromaprofielen, productie van vitaminen en andere gunstige nutriënten, enzymactiviteit en genexpressie.

Op die manier kunnen starterculturen voor allerhande toepassingen geoptimaliseerd worden, ook in functie van een veranderd productieproces (bijvoorbeeld verlaagd zout- vet of suikergehalte, (natuurlijke) bewaarmiddelen,…).

Daarnaast kan de kwaliteit, houdbaarheid en veiligheid opgevolgd worden door de uitgroei van pathogenen of bederforganismen te monitoren.


(KV) (Bron FoodGate) (foto wikipedia)