Oproep tot versterking van het circulaire ecosysteem

VITO onderzocht voor Port of Antwerp-Bruges het potentieel van de Antwerpse chemiecluster voor opname van recyclaat ter vervanging van fossiele grondstoffen. Ze analyseerden hoe het gebruik van gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen te verhogen.

Trefwoorden: #chemie, #cluster, #Port of Antwerp-Bruges, #recyclage

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO / Port of Antwerp-Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens het onderzoek werden de concrete mogelijkheden onderzocht om de fossiele grondstoffen, die de feedstock vormen voor de Antwerpse chemiecluster, zoveel mogelijk te vervangen door óf bio-gebaseerde óf gerecycleerde bronnen van koolstof.

Om dit potentieel beter te begrijpen werd het bestaande industriële systeem voor de productie en recyclage van kunststoffen in België, maar ook in de buurlanden, onder de loep genomen.

Uit de analyse blijkt dat op dit ogenblik de kunststofrecyclage in België vrijwel uitsluitend via mechanische recyclage gebeurt. Hoewel België volgens een recente studie van Plastics Europe Europees kampioen is voor de recyclage van kunststoffen wordt een belangrijk deel van het kunststofafval nog verbrand.

Via mechanische recyclage kan echter slechts een beperkt deel van het plastic afval verwerkt worden tot gerecycleerde producten. Voor deze beperkingen van mechanische recyclage biedt de chemische industrie oplossingen, zowel voor de verwerking ervan tot nieuwe grondstoffen, als voor het gebruik van die grondstoffen als feedstock voor hun productieprocessen.

In de studie wordt het Antwerps Model voorgesteld dat streeft naar defossilisatie, waarbij fossiele koolstofbronnen worden vervangen door hernieuwbare bronnen.

Als thuishaven van de grootste geïntegreerde chemiecluster in Europa en de belangrijkste hub voor de productie, behandeling en distributie van plastic pellets is de haven een ideale locatie om een circulaire hub uit te bouwen.