Nuon-Heijmans gaat aantal Amsterdamse laadpalen uitbreiden

De gemeente Amsterdam heeft de opdracht voor de uitbreiding en exploitatie van laadpalen in het kader van E-mobility gegund aan de combinatie Nuon-Heijmans.

Trefwoorden: #Amsterdam, #Co2-uitstoot, #e-mobility, #elektrische auto, #Heijmans, #laadpalen, #Nuon

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nuon )

ENGINEERINGNET.NL - Daarnaast zullen beide bedrijven de komende zeven jaar het beheer en de exploitatie van alle nieuwe en bestaande openbare laadpunten verzorgen. De stad wil dat er 4.000 openbare oplaadpunten in Amsterdam staan in 2018.

De stroom die de oplaadpunten leveren wordt opgewekt door Windpoort, een windmolenpark van Windgroep Holland en Nuon in het Westelijk Havengebied. Ook start nog in 2016 een proef met het koppelen van de laadsnelheid aan de actuele hoeveelheid opgewekte windenergie.

Met deze aanbesteding zet de gemeente een flinke stap om een belangrijke doelstelling uit de Agenda Duurzaam Amsterdam - de koppeling van duurzame energie aan het oplaadnetwerk voor elektrische auto’s - te behalen.

Naast duurzaam opgewekte energie spelen technische innovaties zoals ´slim´ laden de komende jaren een belangrijke rol en staan gebruiksgemak en een goede dienstverlening centraal in het nieuwe contract.

Door de verzoeken voor oplaadpunten van nieuwe elektrische rijders te combineren met gebruiksgegevens van de laadpalen, weet de stad precies waar het netwerk moet worden uitgebreid en kan de vraag zelfs worden voorspeld.

In de afgelopen vijf jaar werden zo’n 1.500 openbare oplaadpunten geplaatst waarop maandelijks meer dan twee miljoen schone kilometers werden geladen in meer dan 30.000 laadbeurten.

Wethouder Choho: ”Door nu de opdracht te verlenen om het laadnetwerk verder uit te breiden, moet in 2025 iedereen uitstootvrij kunnen rijden.”

Nuon is al vanaf 2009 betrokken bij de Amsterdamse inspanningen op elektrisch rijden. Samen met Heijmans beheert de energieleverancier nu al het merendeel van de oplaadpunten in de stad.