Wegenbouw bij BAM Contractors efficiënter door real-time monitoring

BAM Contractors heeft de innovatieve wegenbouw-oplossing APEX (Asfalt Proces Expert) van het Nederlandse ThunderBuild geïmplementeerd. Dit is een primeur in de Belgische wegenbouw.

Trefwoorden: #APEX, #asfalt, #Asfalt Proces Expert, #BAM, #BAM Contractors, #ThunderBuild, #wegenbouw

Lees verder

Techniek

( Foto: BAM Contractors )

ENGINEERINGNET.BE - APEX (Asfalt Proces Expert) koppelt data van vrachtwagens, finishers, plants en de asfaltplanning aan elkaar. Het platform bestaat uit een webapplicatie, iPhone- en iPad-applicatie dat alle spelers in het proces bij elkaar brengt.

Hierdoor staan kantoor, asfaltplant, chauffeur en asfaltploeg direct met elkaar in contact. Alle relevante gegevens worden digitaal met elkaar gedeeld. Hierdoor is er realtime inzicht in de status en voortgang van alle asfaltwerken.

Door informatie te bundelen en realtime beschikbaar te stellen voor de belanghebbenden ontstaat een volledig transparant proces.

Van transporteurs wordt verwacht dat de GPS-informatie wordt gedeeld, door koppeling met bestaande boordcomputers of met een track & trace-app voor smartphones.

Doordat realtime inzicht is in posities van chauffeurs, geschatte aankomsttijden en hoeveelheden (verwerkt, onderweg en nog te produceren asfalt) kan men beter bijsturen gedurende het proces.

Zo kan bijvoorbeeld de verwerkingssnelheid van de finisher worden aangepast op de snelheid van de asfalttoevoer, of andersom. Het schatten van slotvrachten kan ook nauwkeuriger plaatsvinden, zodat de toevoer van asfalt optimaal is.

Dit voorkomt dat te veel (of te weinig) asfalt wordt geproduceerd, met alle bijbehorende onnodige kosten als gevolg.

Het systeem registreert onder welke omstandigheden het asfalt wordt verwerkt. De GPS-coördinaten van iedere verwerkte vracht asfalt worden geregistreerd met de daarbij behorende parameters.

Hieraan kan de temperatuur van asfaltverwerking- en productie worden gekoppeld. Transporttijden worden eveneens automatisch geregistreerd. Dit resulteert in een compleet digitaal dossier dat op elk gewenst moment beschikbaar is.

Doordat projectinformatie ook direct beschikbaar is, kan sneller worden gefactureerd. Afrekening met transporteurs kan plaatsvinden op basis van werkelijk automatisch geregistreerde transportdata. Dit resulteert in een forse tijd- en geldbesparing.