OVAM Ecodesign Awards Pro 2015 uitgereikt

Gisteren heeft Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM, de OVAM Ecodesign Award Pro uitgereikt aan de ontwikkelaars van Buggybooker en Rubbish 2.0.

Trefwoorden: #Buggybooker, #Ecodesign, #Henry van de Velde Awards, #OVAM, #OVAM Ecodesign Award Pro, #parketvloer, #Rubbish 2.0

Lees verder

Nieuws

( Foto: OVAM )

ENGINEERINGNET.BE - Deze awards voor professionele ontwerpers worden voor de achtste keer uitgereikt in het kader van de Henry van de Velde Awards voor design, georganiseerd door Design Vlaanderen.

Met deze awards wil men ontwerpers en bedrijven belonen die rekening houden met de milieu-impact van hun producten. De hoofdprijzen gaan dit jaar naar Buggybooker (Boonen Design Studio) en Rubbish 2.0 (NOBEL flooring).

De OVAM zet zich in om materialengebruik en -verbruik te verduurzamen. Materialen vormen de ruggengraat van onze economie, ze zijn de dragers van onze productie- en consumptiepatronen. Willen we de aarde leefbaar houden, dan moeten die patronen drastisch veranderen.

Ecodesign betekent slimmer ontwerpen, het herbedenken van onze omgeving en materialen om zo bij te dragen aan een duurzame maatschappij.

De awards worden in twee categorieën uitgereikt, nl. 'product op de markt' (4.000 euro) en 'product in ontwikkeling’ (2.000 euro).

De jury beoordeelt vooral de mate waarin ecodesign toegepast werd, alsook de algemene kwaliteit en vormgeving, het verspreidingspotentieel en het vernieuwende karakter.


Laureaat product in ontwikkeling: Rubbish 2.0
Rubbish 2.0 is een parket gemaakt van restplanken die bij de productie ontstaan. Deze worden op maat gezaagd, geschuurd en verlijmd tot balken. Deze balken worden een kwartslag gedraaid en opnieuw verzaagd tot dunne toplagen.

Laureaat product op de markt: Buggybooker
Boonen Design Studio biedt jonge ouders (of grootouders) een duurzame oplossing: de Buggybooker. Kies voor de fiets of het openbaar vervoer, want een de buggy van deze verhuurservice staat klaar op uw bestemming.

Drie andere ontwerpen waren ook genomineerd in deze categorie:

  • Hoet Couture, P. Hoet
    Hoet brengt 3D laser-geprinte brillen uit titanium op de markt. Hoet maakt hiervoor gebruik van de Selectief Laser Sinteren (SLS) techniek waarbij een product laag per laag wordt opgebouwd.
  • Möbel Tafel, Resource Lab
    Een eenvoudige multiplex-plaat wordt voorzien van een nieuw 'tafelkleed' en 'tafelsokken'. Hiervoor wordt aan de slag gegaan met het veellagige gerecycleerde materiaal 'layercake'.
  • Shopcontroller, Domotic Lounge
    Shopcontroller is een slim en gebruiksvriendelijk beheersysteem voor retailers, waarmee verwarming, verlichting, airco, veiligheid, toegang, … beheerd kunnen worden in één centrale toepassing.