YES!Delft startup Solar Monkey ontvangt seed investering

InnovationQuarter investeert in Solar Monkey, technische startup uit het incubatieprogramma van YES!Delft. Het bedrijf gaat de investering gebruiken voor de marktintroductie in Nederland.

Trefwoorden: #InnovationQuarter, #installateur, #Solar Monkey, #startup, #YES!Delft, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: © Daniel Verkijk )

ENGINEERINGNET.NL - De startup levert geavanceerde software en services aan installateurs van zonnepanelen om een zonnepaneelsysteem te ontwerpen en hiervan exact de opbrengst te berekenen.

Deze berekende opbrengst wordt voor de consument gegarandeerd via het garantiefonds Stichting Zonnegarant en biedt consumenten zekerheid over de investering.

Alleen in Nederland werden in 2014 al 95.000 nieuwe zonne-energie (PV)-installaties gerealiseerd met een totaal vermogen van 371 MW. Om de doelstellingen voor duurzame opwekking te realiseren moet dit tempo in de komende jaren omhoog.

Door de dalende prijzen van systemen, lage rente op spaargeld en de huidige salderingsregels is het voor particulieren en bedrijven zeer aantrekkelijk om te investeren in zon.

De markt voor installateurs is echter zeer versnipperd en de kwaliteit van installaties loopt zeer uiteen. Zo kan door schaduw op één paneel de opbrengst van het hele systeem lager uitvallen.

Door gebruik te maken van meteorologische modellen, 3D omgevingsinformatie en informatie over verschillende systemen kan Solar Monkey een nauwkeurige voorspelling afgeven voor een installatie op een specifieke locatie. Hierin worden ook de effecten van schaduw, begroeiing en de bebouwde omgeving meegenomen.

De algoritmes werden door het bedrijf zelf ontwikkeld, met ondersteuning vanuit de TU Delft. Deze technologie is omgezet tot een makkelijke en betrouwbare designtool voor installateurs.

Jan Pieter Versluijs, co-founder van Solar Monkey: “Met deze investering kunnen we onze groei versnellen. We zijn afgelopen zomer gestart met een pilotproject bij partnerinstallateur 365Zon.”

Deze investering is ook een primeur voor InnovationQuarter; het is de eerste investering van de Zuid-Hollandse regionale ontwikkelingsmaatschappij in een in YES!Delft gevestigde onderneming. Samen met een ervaren co-investeerder investeert InnovationQuarter € 200.000,- in het jonge bedrijf.


Op de foto:
(vlnr) Francis Quint (InnovationQuarter), Mels van Hoolwerff (Solar Monkey), wethouder Ferrie Förster (gemeente Delft), Jan Pieter Versluijs (Solar Monkey), Damien van der Bijl (InnovationQuarter), Bas Meeuwissen (BK Ventures).

Solar Monkey werd in 2015 opgericht door Mels van Hoolwerff en Jan Pieter Versluijs, beiden alumni van de TU Delft. Het bedrijf werd in 2015 toegelaten tot het YES!Delft incubatieprogramma en wordt ook ondersteund vanuit het Climate KIC programma.