Lancering Energiefonds Port of Antwerp - interview

Geert Schrooten, senior consulent energie-ontwikkeling van het Havenbedrijf Antwerpen, geeft toelichting bij de lancering van het Energiefonds van Port of Antwerp.

Trefwoorden: #elektriciteit, #elektriciteitsverbruik, #Energiefonds, #groene energie, #Havenbedrijf Antwerpen, #Port of Antwerp, #Smart Grid Flanders, #windmolen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Geert Schrooten: “Het Antwerpse havengebied is verantwoordelijk voor circa 10% van het bruto binnenlandse elektriciteitsverbruik in België. Ook het verbruik van aardgas is er aanzienlijk.

In zo’n omgeving is een duurzaam energiebeleid essentieel. Als Havenbedrijf profileren we ons al vijf jaar op energievlak. We merken immers dat de energiekost een steeds belangrijkere factor wordt in de competitiviteit van privébedrijven.

Ook wanneer nieuwe bedrijven de afweging maken om zich al dan niet in het havengebied van Antwerpen te vestigen blijkt de energiekost een belangrijk element.”

Smart Grids Flanders (SGF): “Wat doet jullie Energiefonds precies?”
Geert Schrooten: “Hoewel onze bedrijven al heel actief zijn op vlak van energie-efficiëntie, zien we toch een onaangeroerd potentieel. Met het Energiefonds willen we bedrijven ondersteunen tijdens het voortraject van energie-investeringen.

We stellen een externe energiedeskundige beschikbaar en geven bedrijven zo een duwtje in de rug bij de technische opzet en uitrol van projecten. We kiezen doelbewust voor deze vorm van ondersteuning en niet voor investeringssubsidies.

Bovendien richten we ons in eerste instantie tot kleine en middelgrote bedrijven in het havengebied. Zeer grote ondernemingen moeten voldoen aan bepaalde Vlaamse energieverplichtingen en engageren zich dus al.”

SGF: “Waarin verschilt het nieuwe Energiefonds van jullie ondersteunende programma uit 2011?”
Geert Schrooten: “In 2011 konden bedrijven een energie-audit laten doen. Het Energiefonds dat we eind 2015 lanceerden, gaat ruimer en biedt eerder een energiecoachingstraject. Ook de financiering van het programma is anders.

In 2011 werden er algemene middelen van het Havenbedrijf Antwerpen ingezet. De middelen van het Energiefonds daarentegen komen van de opbrengsten uit de windontwikkeling op de Linkerscheldeoever van het havengebied.

Dat is een mooie cirkelbeweging, waarbij de dividenden van windmolens op het grondgebied van het Havenbedrijf terugvloeien naar alle concessionarissen om hun verdere energieontwikkeling te ondersteunen.

Alle bedrijven binnen het beheergebied van het Havenbedrijf Antwerpen kunnen zich kandidaat stellen voor het Energiefonds. Het is fair dat de dividenden op die manier naar alle concessionarissen terugvloeien, ook al kunnen sommige van hen geen windmolen op hun terrein hebben. Niet alleen de slagschaduw en het geluid, maar ook de opbrengst is op die manier voor iedereen.”

SGF: “Waarom lanceerden jullie het Energiefonds op een gezamenlijk evenement met Smart Grids Flanders?”
Geert Schrooten: “We hopen dat het Energiefonds niet alleen zal leiden tot voor de hand liggende energie-investeringen zoals het plaatsen van boilers of betere isolatie.

Idealiter zorgt het project ervoor dat slimme toepassingen in de smart grid sfeer – zoals slimme sturing – ingang vinden bij onze bedrijven. Na het seminarie van 7 december merken we alvast dat er reactie komt. Er is duidelijk interesse vanuit de privésector.

De eerste trajecten worden gestart. Geïnteresseerden kunnen nog altijd inschrijven. Door de eerder beschreven financieringsmethode van het fonds is er geen uiterste inschrijfdatum.”


(bron en foto: Smart Grids Flanders)