9.300 extra banen dankzij buitenlandse investeringen in Nederland

300 buitenlandse bedrijven als Tesla en easyJet hebben vorig jaar samen 1,87 miljard euro geïnvesteerd in Nederland, wat al deze extra banen creëerden.

Trefwoorden: #distributiecentra, #easyJet, #investering, #jobaanbieding, #jobs, #kantoren, #Ministerie van Economische Zaken, #productiefaciliteiten, #Tesla, #vacatures

Lees verder

nieuws

( Foto: InvestinHolland )

ENGINEERINGNET.NL - De investeringen zijn binnengehaald door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en verschillende regionale partners.

Afgelopen jaar bundelden zij hun krachten onder de noemer Invest in Holland. De NFIA is, als agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, verantwoordelijk voor 7.779 banen.

Minister Kamp van Economische Zaken: ‘In 2015 zorgden buitenlandse bedrijven voor duizenden extra banen in Nederland. Dit bevestigt opnieuw dat we investeerders iets te bieden hebben. Nederlanders zijn hoogopgeleid, we hebben een uitstekende infrastructuur en onze digitale snelwegen behoren tot de wereldtop. Deze investeringen zijn belangrijk, ze versterken onze economie en helpen veel mensen aan werk.’

Het werk van het NFIA valt mede onder verantwoordelijkheid van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS).

Minister Ploumen: ‘Ondernemingen uit de VS en Canada vestigen zich graag in Nederland. Dat blijven we stimuleren. Dit jaar proberen we bijvoorbeeld via het consulaat in Toronto nog eens extra investeerders uit Canada naar Nederland te halen. Maar ook opkomende markten blijven interessant: ruim een kwart van de buitenlandse investeringsprojecten van het afgelopen jaar is afkomstig uit China, India, Turkije en Brazilië.’

De meeste banen ontstaan op nieuwe hoofdkantoren (2.500), productiefaciliteiten (1.200) en distributiecentra (1.190). Voorbeelden van investeerders zijn het Amerikaanse modemerk Michael Kors, dat een groot distributiecentrum bouwt in Venlo.

De Amerikaanse modeketen Forever 21 besloot zijn Europese distributiecapaciteit in Bergen op Zoom te vergroten. ExxonMobil gaat een grote gasolieraffinaderij bouwen in Rotterdam. Tesla breidde uit in Nederland met een nieuwe assemblagefaciliteit voor de elektrische auto’s in Tilburg.

Het Indiase pharma- en biotechnologiebedrijf Cipla opende een laboratorium in Bilthoven. Het Britse easyJet opende een nieuwe vestiging op Schiphol.

Het Invest in Holland netwerk profileert Nederland in het buitenland als een aantrekkelijk land om te investeren of een vestiging te openen, en het helpt geïnteresseerde investeerders bij het opzetten en uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland.

Het netwerk ging begin 2015 van start. In 2016 mikt het vooral op investeringen in de topsectoren als Chemie, Agrifood, High Tech Systems, Life Sciences & Health en ICT.