Bredere samenwerking imec en Total op gebied van silicium zonnecellen

Het Leuvense onderzoekscentrum imec en het energiebedrijf Total hebben een uitbreiding van hun gezamenlijk onderzoek naar het verhogen van de energie-opbrengst van zonnecellen aangekondigd.

Trefwoorden: #energiebedrijf, #groene energie, #imec, #nano-elektronica, #onderzoeksprogramma, #R&D, #samenwerking, #Total, #zonnecellen, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Imec’s industrieel affiliatieprogramma (IIAP) is een multi-partner R&D-programma dat zich focust op verbetering van de omzettingsefficiëntie van siliciumzonnecellen en zonnecelmodules. Tegelijkertijd wordt het terugdringen van de industriële productiekosten bekeken.

In het kader van dit programma (IIAP) werken onderzoekers van Total (sinds 2009) samen met imec-experts, zonnecelproducenten, materiaal- en toestelleveranciers en academici.

Toekomstige R&D zal voortbouwen op doorbraken in het onderzoek die tijdens de vorige samenwerkingsfase werden bereikt, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van grote n-type PERT-zonnecellen met tweezijdige contacten die een omzettingsefficiëntie van 22,5% halen.

Beide ondernemingen zullen de ontwikkeling van geavanceerde zonnecellen voortzetten en ook onderzoek verrichten naar innovatieve goedkopere zonnecelmodules, slimme modules, en technieken om bij wisselende weersomstandigheden de energieproductie door zonnecelmodules nauwkeuriger te voorspellen.

De partners willen hiermee de energie-opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verhogen en op die manier de kosten voor elektriciteitsproductie met zonnecellen verder verlagen.