UGent-wetenschappers succesvol in strijd tegen ziekenhuisbacterie

Wetenschappers ontwikkelden een nieuwe strategie om infecties veroorzaakt door de ziekenhuisbacterie te behandelen. Dat gebeurt door verstoring van de communicatie tussen bacteriële cellen.

Trefwoorden: #behandeling, #biomedisch, #onderzoek, #research, #resistente bacterie, #UGent, #ziekenhuisbacterie

Lees verder

research

( Foto: Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - In een artikel in “Scientific Reports” rapporteert een multidisciplinair consortium van onderzoekers van de Universiteit Gent o.l.v. dr. Gilles Brackman en prof. Tom Coenye over een nieuwe strategie om infecties veroorzaakt door de ziekenhuisbacterie (methicilline-resistente Staphylococcus aureus of MRSA) te behandelen.

De onderzoekers gebruikten een molecule afkomstig uit de Amerikaanse toverhazelaar (hamamelitannine). Ze toonden aan dat die stof de manier beïnvloedt waarop bacteriële cellen met elkaar 'praten' door chemische signaalmoleculen uit te wisselen.

Een belangrijke component van dit communicatiesysteem is het TraP eiwit. De wetenschappers verhinderden de correcte werking ervan, waardoor de bacteriën veel gevoeliger worden voor het antibioticum vancomycine.

Zo zorgt een combinatie van hamamelitannine en vancomycine er bijvoorbeeld voor dat de bacteriën hun normale verdedigingsstrategie tegen dit antibioticum, namelijk het dikker maken van de celwand die de bacterie omgeeft, niet kunnen toepassen.

Behandeling van infecties veroorzaakt door ziekenhuisbacteriën is vaak erg moeilijk, o.a. door de resistentie van deze organismen tegen vele antibiotica.

Daarnaast komen deze bacteriën ook vaak voor in de slijmlaag waarmee bacteriën soms bedekt zijn. Dat zorgt er voor dat de cellen nog minder gevoelig worden voor een antibioticumbehandeling.

Deze biofilmvorming komt o.a. voor bij chronisch-geïnfecteerde wonden, en bij infecties die het gevolg zijn van het gebruik van medische hulpmiddelen zoals catheters en kunstgewrichten.

De resultaten van deze studie tonen aan dat het combineren van antibiotica met stoffen die het bacteriële communicatiesysteem ontregelen een waardevolle strategie kan zijn voor de behandeling van infecties veroorzaakt door resistente bacteriën.


(bron: UGent)