Xylem wint RIONEDinnovatieprijs 2016 met zelfreinigende pompfunctie (video)

Zelfreinigende functie die verstoppingen in afvalwaterpompen zelf oplost komt als winnaar van Innovatieprijs 2016 van de Nederlandse stichting RIONED uit de bus.

Trefwoorden: #flygt, #pomp, #rioned, #xylem

Lees verder

Techniek

( Foto: Stichting-RIONED, © Michelle-Muus )

ENGINEERINGNET- Flygt (Xylem) ontwikkelde jaren geleden al een afvalwaterpomp met zelfreinigende waaier. Toch kon bij extreme vervuiling de pomp nog altijd verstopt raken.

“Niemand wil pompverstoppingen en toch is het helaas iets wat wij dagelijks zien. Pompen die verstoppen door bijvoorbeeld doekjes, textiel en plastic. Kortom zaken die niet in het riool horen”, aldus André Pellis, Commercial Technical Marketeer van Xylem. "Het handmatig ontstoppen van afvalwaterpompen is een niet prettige bezigheid en vaak een lastige taak.“

Precies daarom innoveerde de fabrikant met een pompfunctie die continu de prestaties van de pomp en de (dreigende) verstoppingen detecteert, én indien nodig actie onderneemt, zonder de tussenkomst van een onderhoudsmonteur.

In geval van verstopping, zal de pomp namelijk meerdere malen herstarten, met telkens een andere draairichting, linksom en rechtsom. De tijdsduur tussen deze cycli wordt afgewisseld. Deze acties - in combinatie met een hoog motorkoppel - lossen de verstopping op, zonder daarbij de maximale stroom te overschrijden (zie video onderaan).

Sales Manager Public Utilities Fernando Padmos: “Pompverstoppingen kosten geld en belasten het milieu. De schade van ongewenst lozingsgedrag kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s (cijfers RIONED, redactie)."

"Denk aan de personele inzet bij pompreparaties, de materialen voor het vervangen van pompen en de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door energie- en brandstofverbruik."

De deelnemers aan de RIONEDdag in het Beatrix Theater te Utrecht lieten zich alvast overtuigen. Zij verkozen de functie tot winnaar van de RIONEDinnovatieprijs 2016.

Xylem zelf biedt bepaalde van zijn pompen nu met een ' Garantie 2 jaar Verstoppingsvrij' aan.