Tata Steel opent nieuwe vestiging Amsterdam Science Park

Onderzoekers van Tata Steel gaan samenwerken met high-tech starters om via digitale innovaties nieuwe technieken te ontwikkelen om hogere kwaliteiten staal te maken.

Trefwoorden: #Amsterdam Science Park, #nieuwe vestiging, #Scyfer, #spin-off, #Tata Steel, #Universiteit van Amsterdam

Lees verder

Techniek

( Foto: Tata Steel )

ENGINEERINGNET.NL - Inmiddels is een project gestart met het aldaar gevestigde bedrijf Scyfer, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam.

Dit is gericht op het verbeteren van inspectietechnieken voor de oppervlaktekwaliteit van staal. Tata Steel zet in op het creëren van staal met een hogere toegevoegde waarde voor zijn klanten door het inzetten van kunstmatige intelligentie.

Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technology Officer van Tata Steel in Europa, stelt: "We kunnen door nieuwe analysemodellen onze klanten in de toekomst met een ‘digitaal paspoort’ van onze rollen staal tot op het kleinste detailniveau informatie verschaffen. Daarmee stellen we onze klanten in staat om hun installaties nog efficiënter te benutten."

"De eerste resultaten van dit project zijn veelbelovend. Via onze vestiging op het Amsterdam Science Park komen we in aanraking met nieuwe technologische mogelijkheden in de vroegste stadia van ontwikkeling, die we gezamenlijk verder ontwikkelen om ze in het staalproductieproces toe te passen.

Deze samenwerking levert een toegevoegde waarde op gebieden waar je met traditionele R&D niet in kunt voorzien”, aldus Fischer, die ook voorzitter is van het Cluster Maakindustrie van de Amsterdam Economic Board.

“Exclusief voor Tata Steel ontwikkelt Scyfer zelflerende algoritmes, die enorme hoeveelheden complexe data met miljoenen variabelen analyseren en daar patronen in herkennen”, aldus Max Welling, oprichter van Scyfer en hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam.

“Aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld op een rol staal van twee kilometer lengte tot op de vierkante millimeter nauwkeurig vaststellen wat de oppervlaktekwaliteit is en hoe die zich verhoudt tot de wensen van de klant.

Ik ben ervan overtuigd dat het toepassen van kunstmatige intelligentie voor hightech bedrijven als Tata Steel de manier is om zich te onderscheiden ten opzichte van concurrenten. Dit wordt een game changer binnen de staalindustrie en een katalysator voor hightech innovatie”, aldus Welling.

Scyfer is gespecialiseerd in het ontwikkelen van hoogwaardige machine learning en deep learning technologie en het toepassen daarvan in de industrie, media en gezondheidszorg.

Op het Amsterdam Science Park bevindt zich één van de grootste concentraties aan wetenschappelijk onderzoek in Europa met state-of-the-art faciliteiten en laboratoria en toegang tot de kennis van ruim 8.000 wetenschappers, getalenteerde studenten en (startende) bedrijven.

Tata Steel richt zich op het vervaardigen van hoogwaardige, gespecialiseerde staalproducten voor marktsectoren die hoge eisen stellen aan het staal dat ze gebruiken, zoals de automobielindustrie en de verpakkingssector.

Het bedrijf zet sterk in op proces- en productinnovatie en heeft in Europa een eigen R&D-afdeling met zo’n 450 onderzoekers, die ook nauw samenwerken met universiteiten en andere kennisinstituten.

Tata Steel introduceert jaarlijks zo’n 30 nieuwe geavanceerde staalsoorten. Een voorbeeld daarvan is een nieuwe staalsoort voor buitendelen van auto’s, Serica, met unieke eigenschappen die zorgen voor een lakuiterlijk van uitzonderlijke kwaliteit.