Belangrijkste ontwikkelingen op energievlak van jongste 5 jaar

Wat was de jongste 5 jaar de belangrijkste ontwikkeling op energievlak? Dat vroeg Smart Grids Flanders n.a.v. haar 5e verjaardag aan 5 kopstukken in de slimme energiewereld. Een bloemlezing.

Trefwoorden: #ABB, #energie, #Essent, #RWE, #slimme energiewereld, #smartgrid, #Smart Grids Flanders, #Triphase

Lees verder

ee_art

( Foto: Smart Grids Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - Peter Van Den Heede, Marketing & Business Development Manager Smart Grids CEU bij ABB: “De doorbraak van hernieuwbare energie! Daarmee werd de nood aan een slimmer net prangend.

De volatiliteit van hernieuwbare bronnen stelt het net voor grote uitdagingen. Er zijn voldoende reserves nodig om zaken als frequentiecontrole, evenwicht en stabiliteit te garanderen. Traditioneel worden hiervoor gascentrales ingezet, maar door de grote internationale prijsdaling op energievlak is het moeilijk om deze centrales rendabel te laten draaien.

In de VS zet schaliegas de prijs sterk onder druk. Dat zorgt voor een toename in het gebruik van bruin- en steenkool. Economisch is dat logisch, maar de impact op het milieu is nefast.”

Frederik Loeckx, CEO van Triphase: “Internationaal groeide het besef dat aan hernieuwbare energie zowel enorme kansen als stevige uitdagingen zijn verbonden.

Er zijn belangrijke gidslanden opgestaan - ik denk bv. aan Duitsland met z’n grote aandeel hernieuwbare energie in de nationale energiemix of aan Nederland wat betreft regelgeving. Niettemin blijft de energiesector eerder traditioneel en verlopen ontwikkelingen traag.

Op Europees vlak werd de samenwerking tussen verschillende Europese TSO's intenser en evolueren we naar een Europees energiesysteem. Tegelijkertijd nam de transparantie van organisaties zoals Elia merkbaar toe. Dat opent deuren voor nieuwe marktmodellen en -spelers zoals aggregatoren.”

Els Descheemaeker, Head of big data retail Innovation@RWE bij Essent: “Er heeft zich bij particulieren een enorme bewustwording rond energie voltrokken. De particuliere consument is vandaag heel kostenbewust: men maakt gebruik van de prijsvergelijkingen door de VREG, men neemt deel aan groepsaankopen of verandert van leverancier.

Tegelijk heeft de angst voor black-outs het besef aangescherpt dat ons leven en werken afhankelijk is van de beschikbaarheid van energie. Onze maatschappij erkent het belang van energie.

Bijgevolg zien we naast een boost in zonnepanelen ook allerhande initiatieven rond zon- en windenergie die starten vanuit particulieren. Zulke ‘power to the people’ initiatieven bewijzen dat particulieren technologieën rond hernieuwbare energie kennen, begrijpen en willen toepassen.”

Koen Van Peteghem, General Manager van CG Holdings Belgium NV uit Mechelen, vroeger bekend als ‘Pauwels’: “Het energiethema krijgt steeds meer maatschappelijke aandacht. Zowel in de media als in de politiek hoor je dat we op een andere manier met energie zullen moeten omspringen.

Daardoor lijken de geesten van zowel de industriële als de residentiële gebruikers gerijpt: men is bereid om op een slimmere manier met energie om te gaan. Er is maatschappelijk draagvlak gecreëerd.”

Peter Verboven, Algemeen Directeur Smart Grids Flanders: “De doorbraak van gedistribueerde bronnen (lees: zon en wind), zowel bij ons als wereldwijd, zorgt ervoor dat we voor het eerst echt geconfronteerd worden met zaken zoals onbalans, onvoorspelbaarheid en vraagsturing.

Deze technologische evolutie is dé onderliggende driver van de evolutie naar een slim energiesysteem. Overigens staan we nog maar aan het begin van die evolutie. Om de globale doelstelling van 20% hernieuwbare energie tegen 2020 te halen, moet het aandeel PV en wind de komende jaren nog sterk toenemen.

Op mondiaal vlak brengt deze doorbraak echte revoluties teweeg. O.a. in grote delen van Afrika krijgen mensen voor het eerst toegang tot energie door bv. de lokale installatie van zonnepanelen.

De energiesystemen die daar ontstaan, veranderen niet alleen diepgaand het leven van hele gemeenschappen - ze slaan het gangbare, gecentraliseerde westerse model gewoon over.”