Sterrenkundigen ontleden voor het eerst atmosfeer van superaarde

Doctoraatsstudente Olivia Venot (Instituut voor Sterrenkunde - KU Leuven) is er samen met Britse wetenschappers voor het eerst in geslaagd de atmosfeer van een superaarde te analyseren.

Trefwoorden: #astronomen, #atmosfeer, #exoplaneet, #Hubble, #KU Leuven, #Olivia Venot, #research, #ruimtetelescoop, #sterrekundige, #superaarde

Lees verder

research

( Foto: © ESA / Hubble / M. Kornmesser )

ENGINEERINGNET.BE - Superaardes bevolken onze melkweg in groten getale.

Ze danken hun naam aan het feit dat ze zwaarder zijn dan de aarde. Willen we weten hoe het eraan toegaat op deze planeten, dan moeten we eerst naar hun atmosfeer kijken.

Net als bij de aarde is de atmosfeer zeer bepalend voor de omstandigheden aan het oppervlak en bevat ze informatie over hoe de planeet werd gevormd en evolueerde.

De wetenschappers maakten gebruik van de NASA/ESA Hubble Space Telescoop om superaarde 55 Cancri e te observeren. Een dag op deze exoplaneet duurt 18 uren en de temperatuur aan het oppervlak loopt op tot 2000°C.

De planeet bevindt zich in een planetenstelsel rond 55 Cancri, een ster in het sterrenbeeld Kreeft op ongeveer veertig lichtjaren van de aarde.

De bijnaam van deze exoplaneet is ‘de diamanten planeet’ omdat wetenschappers op basis van de massa en straal vermoedden dat er koolstof aanwezig is in de atmosfeer van 55 Cancri e. Toch was het een verrassing dat grote hoeveelheden waterstofcyanide werden aangetroffen.

Olivia Venot: “Dergelijke hoeveelheden waterstofcyanide wijzen erop dat er voor elk zuurstofatoom in de atmosfeer verschillende koolstofatomen aanwezig zijn.”

Professor Jonathan Tennyson (University College London): “De nieuwe generatie infrarood telescopen kan binnen enkele jaren bevestigen of deze planeet inderdaad rijk is aan koolstof.”


(bron: KU Leuven)