Evoluon ontvangt RoboCup European Open

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) organiseert de RoboCup European Open, een toernooi voor zelfstandige robots, dit jaar in het Eindhovense Evoluon.

Trefwoorden: #Evoluon, #Robocup European Open, #robot, #robotvoetbal, #robotwedstrijd, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: AvB - RoboCup 2013 )

ENGINEERINGNET.NL - Op het toernooi wordt in verschillende leagues robotvoetbal gespeeld.

In de Small Size League spelen teams van kleine robots op wieltjes met een golfbal. In de Middle Size League spelen tachtig centimeter hoge, rijdende robots met een echte voetbal. Daarnaast is er nog de Standard Platform League, waarin alle teams precies dezelfde robots hebben, en het dus aankomt op de programmering.

Ook de @Home-League is vertegenwoordigd op het toernooi. Dit is een competitie van robots die als hulpje-in-huis functioneren.

Naast de wedstrijden zijn er allerlei workshops en demonstraties. Zo zullen hoogleraren kindercolleges geven over robots, er zijn workshops waarin je zelf robots bouwt of programmeert, robotkunstenaar Kolja Kugler laat zijn indrukwekkende muziekrobots zien, er zijn knuffelrobots, enzovoorts.

Het doel van de RoboCup-toernooien is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen.

De deelnemende teams zijn vooral teams van universiteiten, uit heel Europa, die continu werken aan de verbetering van hun robots. Daarnaast zijn er ook Junior-competities voor scholieren van de basisschool en middelbare school.

Zo’n 300 scholieren komen met hun robots naar Eindhoven voor wedstrijden in de Junior-categorieën voetbal, redding en dans.

Het toernooi wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van onder meer de TU Eindhoven, het ministerie van Economische Zaken, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Eindhoven, Fontys Hogescholen en het bedrijf Kora.

Vrijwel tegelijkertijd, van 1 tot en met 3 april, vindt in het Evoluon ook de First Tech Challenge Dutch Open plaats, een wedstrijd voor teams van middelbare scholen en ROC’s uit heel Europa.

Ongeveer 500 jongeren tussen de 12 en 18 jaar zullen hieraan deelnemen. Naast de techniek speelt ook het creatief denken, werken in teamverband en het doorlopen van een engineeringproces een grote rol.

Het toernooi, dat een vervolg is van de FIRST Lego League, wordt georganiseerd door Fontys Hogescholen.


De Robocup European Open gaat door van 30 maart tot en met 3 april in het Evoluon, Eindhoven.