Kruibeke plaatst leds langs fietspad veer Bazel-Hemiksem

Kruibeke heeft een nieuwe verlichtingsinstallatie in gebruik genomen langs het fietspad tussen het centrum van Bazel en het veer Bazel-Hemiksem. Er werd gekozen voor ledverlichting.

Trefwoorden: #Eandis, #energiebesparing, #fietspad, #Kruibeke, #ledverlichting

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - De Lange Gaanweg in Kruibeke is een fietspad dat de verbinding legt tussen het centrum van Bazel en het veer Bazel-Hemiksem.

Het wordt zeer intensief gebruikt voor woon-werkverkeer en door schoolgaande kinderen. Het veer heeft ook ruime openingsuren: elke werkdag van 5 uur ’s ochtends tot 23.30 uur ’s avonds. Om de veiligheid en het fietscomfort te verhogen, wou de gemeente er nieuwe openbare verlichting voorzien.

In overleg met Eandis werd gekozen voor nieuwe lichtmasten met energiezuinige ledtechnologie. Elke ledarmatuur heeft een vermogen van 43 watt. De nieuwe verlichting wordt bovendien gedimd en brandt van 22 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends met de helft van haar vermogen.

Op die manier is er altijd maximale verlichting op de piekmomenten en wordt er fors minder energie verbruikt in het holst van de nacht. Daarnaast opteerde het gemeentebestuur voor neutraal wit licht wat bijdraagt tot kleurherkenning en veiligheid.

De nieuwe verlichting ligt in lijn met het beleid dat Kruibeke heeft vastgelegd in het regiomaster-plan Oost-Waasland, een samenwerking tussen Kruibeke en zeven buurgemeenten (Beveren, Hamme, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster).

Via dat plan werd het verlichtingsbeleid vastgelegd voor het volledige grondgebied met 3.014 lichtpunten.