Chemie en life sciences versterken handelsrelaties met Verenigde Staten

De Amerikaanse ambassade organiseerde deze week in samenwerking met essenscia een investeringsseminarie voor ondernemingen uit de sector.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #investeringen, #investeringsseminarie, #life sciences, #Verenigde Staten

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia - Yves Verschueren )

ENGINEERINGNET.BE - Het seminarie ging door in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadrice Denise Bauer en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem.

De Belgische chemie en farma is in termen van export én import de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten.

Met het investeringsseminarie onderstreept essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, het economische belang van de handels-relaties tussen België en de Verenigde Staten, een van de belangrijkste markten in de wereldeconomie.

Voor de Belgische chemie- en farmasector is de VS de voornaamste handelspartner buiten Europa. In 2014 bedroeg de export van de sector naar de VS 10 miljard euro. Dat is goed voor meer dan de helft van de totale Belgische export naar de Verenigde Staten. De sector vertegenwoordigt bovendien ook de helft van de totale import vanuit de VS.

Vandaag zijn een honderdtal Amerikaanse sectorbedrijven op Belgisch grondgebied gevestigd, die hier bovendien blijven investeren. Het merendeel van deze ondernemingen beschikt effectief over een productievestiging of onderzoekscentrum in ons land.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia: “De Verenigde Staten vertegenwoordigen 15% van de wereldwijde industriële activiteit in dynamische sectoren. Met een significante groei van 2% per jaar, biedt de Amerikaanse markt dan ook heel wat economisch groeipotentieel. In die context zijn de onderhandelingen over het trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag (TTIP of Transatlantic Trade Investment Partnership) ontzettend belangrijk.”

Om de handelsrelaties met de Verenigde Staten verder te versterken, zal essenscia deelnemen aan de prinselijke missie naar Houston (Texas) van 3 tot 11 december 2016.