Bouwsector verwacht dit jaar 0,9% groei

Hoewel er een groei van 1,5% van het BBP voorzien wordt in 2016, wordt slechts een groei van 0.9% voor de bouwsector verwacht. Dit ligt aan de lage prijzen, de bevroren loonsverhogingen, ...

Trefwoorden: #BBP, #bouwen, #bouwsector, #Euler Hermes, #groei, #renoveren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Euler Hermes )

ENGINEERINGNET.BE - Francis Jespers, CEO van Euler Hermes: “Wij zien dat het vertrouwen in de bouwsector weer groeit. Vandaag vertegenwoordigt de Belgische bouwsector 6,0% van het BBP en biedt werk aan 6% van de beroepsbevolking.”

De evolutie van de productie-index laat zien dat de bouw in België relatief goed bestand is tegen de crisis, in tegenstelling tot andere Europese landen. De afgelopen 10 jaar waren er weinig fluctuaties.

Maar de prestaties blijven bescheiden: de productie-index keerde in oktober 2015 terug tot dezelfde waarde als in februari 2006. In 2015 daalde hij met 0,9%.

De vertrouwensindex toont aan dat men een lichte verbetering verwacht in 2016. Sterker nog, deze index verbeterde met 11 punten in 2015 van -24 tot -13 in januari 2016. Dit betekent dat bedrijven een lichte verbetering van hun activiteiten voor het jaar 2016 verwachten. We moeten terug naar 2008 om een positieve waarde voor deze index te vinden.

Civiele techniek wordt bestraft door de zwakke overheidsinvesteringen. In het beste geval vermindert de daling in 2016 (-2,5%), vooral dankzij de infrastructuur plannen gelanceerd voor Wallonië.

De renovaties daarentegen, blijven de bouwsector voorttrekken dankzij een stijging van meer dan 3%. De statistieken van het aantal bouwvergunningen eind oktober 2015 bevestigen deze trend.

Maar het verlaagde btw-tarief (-6%) wordt sinds 1 januari in vraag gesteld. Dit kan een negatieve invloed hebben op de bouwsector.