Kortere insteltijden dankzij innovatieve pennenbank

Fabrikant van houtbewerkingsmachines Vertongen bracht een innovatieve ontwikkeling voor manuele pennenbanken op de markt met de steun van het IWT.

Trefwoorden: #CNC, #houtbewerkingsmachines, #IWT, #pennenbank, #Sirris, #Vertongen

Lees verder

research

( Foto: Vertongen )

ENGINEERINGNET.BE - Ze hebben bij Sirris en het Innovatiecentrum aangeklopt voor advies en die hebben hen in contact gebracht met het IWT. Dankzij de steun van het IWT innovatieproject hebben ze hun ontwikkeling kunnen realiseren.

De pennenbank is een cruciale machine in het houtbewerking proces. Ze freest pennen en slissen in houten balken, die dan kunnen worden samengevoegd om bijvoorbeeld een kozijn te vormen. In industriële schrijnwerkerijen worden computergestuurde machines gebruikt.

Maar deze zijn te duur voor kleinere ambachtelijke bedrijven. Vandaar dat zij met manuele pennenbanken werken. Deze hebben echter het nadeel van lange insteltijden voor de assen. Vertongen ontwikkelde met het advies van Sirris en het Innovatiecentrum, en met de financiële steun van IWT, een alternatief die tussen de CNC gestuurde machines en de manuele pennenbank ligt.

De standaard tellers voor de verschillende assen worden door elektronische types vervangen. En er komt een touch screen voor het bijhouden van de individuele settings. Zo kan de machine sneller en efficiënter worden ingesteld.

De elektronische teller en de touchscreen (het 'Performance-pack') kan op manuele pennenbanken worden gebouwd.