Provincie Antwerpen op zoek naar jong technische talent

De provincie Antwerpen lanceert #YouLoveTech. Dit wordt de komende maanden de slogan om techniek en wetenschap hip te maken bij jongeren.

Trefwoorden: ##YouLoveTech, #Provincie Antwerpen, #STEM, #technische opleidingen

Lees verder

Opleiding

( Foto: Provincie Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - In de sfeer van een festival wil de provincie Antwerpen de komende maanden kinderen en jongeren uit de bol laten gaan met wetenschap en techniek op talloze activiteiten en opendeurdagen.

Hiermee wil de provincie er voor zorgen dat jongeren met volle goesting kiezen voor een technische studierichting want bedrijven schreeuwen om technisch talent.

Dit voorjaar zet de provincie Antwerpen onder de slogan #YouLoveTech het technisch onderwijs in de kijker en laat ze zien dat je met zo’n opleiding heel wat jobmogelijkheden hebt.

Gisteren werd de aftrap gegeven in het Provinciaal Havencentrum met twee voorbeeld initiatieven. Leerlingen van TSO Industriële wetenschappen proefden via het project ‘Haven vol techniek’ van verschillende beroepen in de haven, industrie en logistiek. 100 bollebozen beten zich dan weer vast in de Sci Tech Challenge waarin ExxonMobil hen uitdaagt om oplossingen te vinden voor toekomstige problemen.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Economie: “De economie van de toekomst zal draaien op jong technisch talent. Afgestudeerde jongeren kunnen meestal meteen aan de slag. Veel van hen krijgen zelfs de kans om te beginnen op hun stageplaats. Ook de VDAB knelpuntberoepenlijst toont aan dat technische talent het grootste tekort blijft.”

De provincie Antwerpen ondersteunt talloze initiatieven. Via Haai!Tech bijvoorbeeld kunnen kinderen tussen 10 en 14 jaar op een leuke manier kennismaken met chemie, mechanica, hout, bouw, elektriciteit en electronica.

Dit weekend kunnen dan weer laatstejaars middelbaar met Tournee Maritiem gratis deelnemen aan een rondrit in de haven om kennis te maken met de verschillende beroepen in de haven om zo hun verdere studierichting in wetenschap en techniek te kunnen kiezen.

Ook scholen kunnen in hun lessenpakket leerlingen laten kennismaken met technische beroepen. Zo kunnen klassen inschrijven voor een bezoek aan de diepe geothermie-installatie in Mol.

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Jongeren laten een technische richting vaak nog links liggen bij hun studiekeuze. En dat is jammer, want bedrijven schreeuwen om technisch talent.

Wij investeren enerzijds in het provinciaal onderwijs waar we momenteel 91 studierichtingen aanbieden en anderzijds kunnen alle scholen gebruik maken van ons onderwijsflankerend beleid zoals bijvoorbeeld de technotrailer of de talentklassen.”