Audi 'sterk onder indruk' van 3D-inspectiesysteem van Vlaamse Argon

Dr.-Ing. Hubert Waltl, lid van het Audi-management, stelde tijdens bezoek aan fabriek in Brussel 'onder de indruk' te zijn van door Vlaamse Argon ontwikkelde car body inspectiesysteem.

Trefwoorden: #Argon, #audi, #car body, #carscan, #Geert Creemers, #Hubert Waltl, #inspectie, #tankscan, #TI Automotive

Lees verder

Techniek

( Foto: Argon )

ENGINEERINGNET.BE - Het door Geert Creemers in 2004 opgerichte Argon ontwikkelt 3D-metrologische inspectiesystemen voor onder meer de auto-industrie.

Tijdens een bezoek aan Audi Brussel werd Argon's CARscan meetsysteem met SCANweb software gedemonstreerd. Dr.-Ing. Hubert Waltl, lid van het Audi-management, stelde 'sterk onder de indruk' te zijn van de software: "Dit is iets waar de industrie op zit te wachten."

Audi gelooft alvast in zijn deels eigen ontwikkeling. CARscan is een gezamenlijk R&D-project van Argon en Audi, met de logistieke en financiële steun van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie). Het project ging in 2013 van start en moet tegen september 2016 operationeel zijn in de Brusselse plant.

Met de methode wordt het volledige, geassembleerde koetswerk van elk voertuig volledig in 90 seconden in-line gescand en op vervormingen, afwijkende naadverbindingen en oppervlaktefouten gecontroleerd.

Specifiek aan Argons systeem is dat alle betrokkenen in de plant de resultaten van een scan al na enkele minuten op hun PC's, tablet of smarthones te zien krijgen

Argon maakt daarbij gebruik van 3D-visualisatiemodellen, maar biedt ook de mogelijkheid in te zoomen op de onderliggende data.

Later gaf het Vlaamse bedrijf ook een demonstratie van een andere ontwikkeling, die het implementeerde bij TI Automotive in Lokeren.

In dit geval ging het om een gerobotiseerde scanner op basis van wit licht voor automatische inspectie van brandstoftanks. Ook deze 'next-to-line' inspectie biedt de functionaliteit om 3D-rapporten quasi onmiddellijk op desktop-PC of mobiele apparaat op te roepen.