Collaboratieve robot van Fanuc op TechniShow verkozen tot publiekslieveling

Nieuwste collaborative robot van Fanuc sleepte bij uitreiking van TechniShow Innovatie Awards de publieksprijs in de wacht. "De metaalsector ziet duidelijk potentieel in dit soort robots"

Trefwoorden: #fanuc, #robot, #technishow

Lees verder

Techniek

( Foto: Fanuc )

ENGINEERINGNET.NL - Collaboratieve robots zijn zo ontwikkeld dat ze veilig in de omgeving van mensen kunnen werken en dus ook met mensen kunnen samenwerken.

De veiligheid wordt gegarandeerd door een aantal fysieke kenmerken zoals een zachte bekleding, afgeronde hoeken en een verlaagde snelheid in combinatie met sensoren die een eventuele aanraking meteen detecteren en daar ook gepast op reageren.

Er zijn al verschillende collaboratieve robots op de markt, zoals de goedkope Baxter. Maar die hebben flink wat beperkingen, bijvoorbeeld op het vlak van hefkracht en snelheid. De Fanuc-machine daarentegen kan 35 kg optillen.

Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld assemblagetaken, waarvoor operator en robot in tandem kunnen samenwerken, waarbij de robot het zware werk doet en een operator de taken op zich neemt die meer behendigheid vergen.

Op de eerste beursdag de TechniShow in Utrecht mocht ook het vakpubliek in de metaalsector zijn mening geven en een publieksprijs toekennen. Het vakpubliek bleek het meest onder de indruk van Fanucs nieuwe robot.

Ook de vakjury noemt de robot een opmerkelijke machine: “Inzetbaar als een industriële, collaboratieve robot én toch in staat om een massa van 35kg verreikend te hanteren. Fanuc sluit met de robot goed aan op de behoefte in de metaalproductietechniek aan robots die met én naast mensen kunnen werken.”

"De publieksprijs geeft aan dat de mensen in de metaalsector potentieel zien in de mogelijkheden van collaboratieve robots”, stelt general manager Paul Ribus van Fanuc Benelux.

“De sector staat al vrij ver in automatisering en manarme productie. Het gebruik van industriële collaboratieve robots maakt het mogelijk om ook in processen die met gewone robots moeilijk te automatiseren zijn, bijkomende productiviteitswinsten te realiseren.”

De TechniShow Innovatie Awards gelden als de belangrijke onderscheidingen voor innovaties in de metaalindustrie in de Benelux. Op de beurs is de robot overigens voor het eerst in de Benelux te zien.