Europese financiële prikkel leidt tot investeringsgolf van 685 miljoen

PMV in Vlaanderen, Sowalfin in Wallonië, Belfius en ING benutten de garantie van de Europese Commissie, beheerd door de EIB, om bedrijven te steunen om hun doelstellingen te bereiken.

Trefwoorden: #bankgarantie, #Belfius, #EIB, #Europese Commisie, #financieel, #ING, #innoveren, #investeren, #PMV

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Met meer dan 3,4 miljard euro aan garanties die al goedgekeurd werden aan investeringsfondsen voor kmo’s, ligt het investeringsplan voor Europa goed op koers.

Bovendien werden onder het Europese Fonds voor Strategische Investeringen 54 infrastructuurprojecten goedgekeurd in heel Europa voor een totaalbedrag van 7,2 miljard euro.

Wow Technology en Walldog, respectievelijk uit Wallonië en Vlaanderen, behoren tot de eerste van een lange lijst ondernemingen die profiteren van financiering dankzij Europese steun.

Door dit investeringsplan kunnen ondernemers hun projecten uitvoeren en op termijn kansen creëren voor de economie, het mededingingsvermogen, de werkgelegenheid en de rijkdom in Europa.

Joël Demarteau, gedelegeerd bestuurder van Wow Technology: "Door de steun van Sowalfin konden wij de projecten van onze meest ambitieuze klanten financieren. Aangezien zij vaak erg laat betalen door dienst te doen als prefactoring, konden wij dankzij de financiering onze actieradius verruimen".

Philippe Pelsmaekers, oprichter van Walldog: "Dankzij de financiële injectie van PMV konden wij onze ontwikkeling in een hogere versnelling schakelen. Naast onze webshop konden wij hiermee onze collectie ook echt in winkels in heel de Benelux hangen."

De investeringsfondsen in België zijn zelfs uiterst dynamisch. Ons land bevindt zich namelijk op de vijfde plaats inzake overeenkomsten met financiële partners, na de grote Europese spelers zoals Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Spanje. Het Belgische netwerk voor steun aan het ondernemerschap is momenteel zelfs het hechtste van Europa.

Alles spreekt dus voor het Belgische ondernemerschap en innovatievermogen, aangezien de overeenkomsten, die onder toezicht van het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), tussen zowel de Europese Investeringsbank (EIB) als het Europees Investeringsfonds (EIF) en de financiële partners gemaakt werden, voorzien in de toekenning van 58 miljoen euro aan garanties en leningen, waardoor meer dan 685 miljoen euro aan investeringen mogelijk wordt. Op termijn zullen hiervan niet minder dan 2700 kmo's in heel België de vruchten plukken.

Zo heeft Sowalfin beloofd om garanties toe te kennen voor een totaalbedrag van 90 miljoen euro, waardoor ca. 600 ondernemingen in Wallonië bankleningen voor 145 miljoen euro kunnen krijgen.

PMV verstrekt aan ca. 700 Vlaamse kmo's 40 miljoen euro. Dankzij de Europese garantie kon de Vlaamse instelling vandaag al 100 projecten voor een totaal van 7 miljoen euro ondersteunen, terwijl in Wallonië 18,5 miljoen euro aan financiële middelen aan zo’n 92 ondernemingen werd toegekend.

Jyrki Katainen, Vice-voorzitter van de Europese Commissie voor werkgelegenheid, groei, investeringen en concurrentievermogen: "Het Europese investeringsplan heeft tot doel financiële instrumenten te bieden die in de huidige markt ontbreken en zo aan Europa de mogelijkheid te geven om in haar toekomst te investeren. Dit is bijzonder relevant voor Europese kmo’s voor zover zij aan een gebrek aan financiering uit eigen middelen lijden."

De Europese Investeringsbank (EIB) ondersteunt ook sectoren met strategische activiteiten, zoals innovatie, infrastructuurwerken, onderzoek of energie. En dankzij de garanties onder EFSI kan ze nu ook investeren in projecten met een hoger risico of de nodige push geven aan projecten om ze sneller vooruit te doen gaan.

In dit kader kon het project Belwind, het groot opgezette offshore-windmolenpark voor de kust van Oostende, zijn tweede fase opstarten. Momenteel zitten trouwens ook nog twee andere projecten in België in de pijplijn.