Endress+Hauser liet in 2015 recordaantal patenten optekenen

Fabrikant Endress+Hauser liet in 2015 recordaantal patenten noteren: 270. Niet verwonderlijk, vermits het - als industriebedrijf! - jaarlijks steevast 7% van zijn omzet in R&D investeert.

Trefwoorden: #Analytik Jena, #Endress+Hauser, #Kaiser Optical Systems, #patent, #patentaanvraag, #PatServe, #SpectraSensors

Lees verder

research

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET - "Met 270 'eerste toepassingen' en 456 toegekende patenten deden we in 2015 nog beter dan het jaar voordien', vertelde Angelika Andres, hoofd van Endress+Hauser’s eigen patentbureau met terechte trots op de Innovators’ Meeting die je jaarlijks voor zijn 'uitvinders' organiseert. Dit jaar waren zo'n 300 'innovators' van de partij.

Het segment met de sterkste groei was naar verluidt de analytische instrumentatie, vooral aangedreven door de recente overnames van fabrikanten zoals Analytik Jena, SpectraSensors en Kaiser Optical Systems. "Maar er is een goede spreiding over al onze activiteiten", aldus Andres.

Gemiddeld brengen vier van de vijf uitvindingen in de Duitse organisatie het tot een patentaanvraag. Meer dan de helft daarvan heeft een wereldwijde relevantie en wordt ook in China en de VS intellectueel beschermd.

Toch ziet slechts 30% zich effectief omgezet in een commerciële technologie, "vaak na vele jaren, maar ze zijn cruciaal voor de groei van onze groep."

Want, stelt COO Michael Ziesemer, "doordat we zo'n omvangrijke patentenportfolio hebben, hebben we betere kansen om aanvallen van concurrenten af te slaan."

Vanaf 1 april heeft de instrumentenbouwer overigens een eigen patentbureau - PatServe - in de VS dat bemand wordt door drie experten.

Het kantoor huist in de gebouwen van de Greenwood-fabriek in Indiana waar de Duitse firma ook meetinstrumenten voor niveau, debiet, druk en temperatuur produceert.