Nieuwe Building Integrated Photovoltaics creëren kansen voor Limburg

Onderzoek binnen Vlaams-Nederlands consortium moet weg vrijmaken voor esthetische, goedkope zonnecellen die als bouwmateriaal kunnen gebruikt worden. "Dat creëert kansen voor Limburg."

Trefwoorden: #bipv, #Building Integrated Photovoltaics, #michael daenen, #uhasselt

Lees verder

research

( Foto: Uhasselt )

ENGINEERINGNET.BE - BIPV-zonnepanelen - Building Integrated Photovoltaics - zijn zonnecellen die op een esthetische manier kunnen worden geïntegreerd in de bouwschil – niet alleen het dak, maar ook de gevel, ramen...

“De huidige, klassieke generatie zonnepanelen heeft slechts één functie: het leveren van hernieuwbare energie. BIPV-zonnepanelen kan je echter óók gebruiken als bouwmateriaal”, zegt prof. dr. Michaël Daenen van de UHasselt.

“Vanuit bouwondernemingen, woningcorporaties en lokale energienetwerken komt echter steeds meer de vraag naar beter integreerbare en op maat gesneden PV’s.”

Volgens de deelnemers aan het consortium creëert die ontwikkeling ook nieuwe kansen voor de lokale industrie. “De bouwsector is een belangrijke economische sector voor Limburg. Door de toegenomen internationale concurrentie staat ze voor grote uitdagingen."

"De kant-en-klare toepassingen die met dit project beoogd worden, moeten helpen de sector milieu- en energievriendelijker en, dus, competitiever te maken", vervolgt Daenen.

“Vandaag beperken de mogelijkheden voor onze bedrijven in de sector zich tot het monteren en aansluiten van uit Azië aangeleverde zonnepanelen. Maar zij zouden ook een grote rol kunnen spelen bij het verder uitwerken van de functionaliteit van deze slimme bouwmodule op zonne-energie."

"Bovendien versterkt de Limburgse deelname aan dit project onze reputatie van innovatieve, groene cleantech provincie”, aldus gedeputeerde van Economie Erik Gerits. “Het provinciebestuur kent dan ook een cofinancieringsbedrag van 287.460 euro toe aan de Limburgse partners binnen het project.