Vernieuwing protocol verontreinigde terreinen tussen OVAM en curatoren

Faillissementen zetten vaak een rem op de sanering en herontwikkeling van bedrijvensites. Daarom sloot OVAM met de Orde van Vlaamse Balies (OVB) 6 jaar geleden het protocol curatoren af.

Trefwoorden: #bodemsanering, #bodemverontreiniging, #curatoren, #faillissement, #GAP, #OVAM, #OVB

Lees verder

Nieuws

( Foto: OVAM )

ENGINEERINGNET.BE - Dat protocol laat de OVAM toe om terreinen waarvan de saneringskost de waarde overstijgt, aan te kopen en te saneren. Sinds de ondertekening kocht de OVAM al 13 terreinen, waaronder de bedrijfssites van Alesa (Schoten) en Bergez (Ronse).

OVAM en OVB ondertekenden onlangs een uitbreiding van het protocol curatoren, dat tot stand gekomen is door een unieke samenwerking tussen OVAM, OVB en het Genootschap Advocaten Publiekrecht (GAP). Dit geeft de OVAM nog meer mogelijkheden om de sanering van terreinen uit een faillissement sneller aan te pakken.

Curatoren houden bij de afhandeling van een faillissement rekening met verschillende regels en wetten. Ook het Bodemdecreet moet bij een faillissement gerespecteerd worden. Volgens dat decreet mag een vervuilde grond pas verkocht worden zodra de bodemsanering gewaarborgd is met een oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek (OBO en BBO).

In het verleden zorgde dat vaak voor problemen bij de afhandeling van het faillissement. Die impasse werd doorbroken dankzij het protocol curatoren. De OVAM kan het eerste verkennend bodemonderzoek pre-financieren en zo duidelijkheid scheppen over de bodemvervuiling.

Wanneer de curator op de privémarkt geen potentiële kopers vindt, kan de OVAM het terrein aankopen voor een symbolische euro en zelf de bodemonderzoeken en -werken uitvoeren. Verschillende geblokkeerde saneringsdossiers geraakten zo in een stroomversnelling.

6 jaar na de goedkeuring van het protocol curatoren en 5 jaar na de eerste aankoop van een vervuild terrein, vinden de OVAM en OVB de tijd rijp voor een update.

Samen met het GAP zochten ze nog meer instrumenten om de sanering van vervuilde terreinen versneld aan te pakken.