Derde editie Ecorace Challenge in teken van innovatie voor de binnenvaart

Op 14 en 15 mei 2016 vindt de derde editie van de Ecorace Challenge plaats op de Damse Vaart tussen Damme en Brugge.

Trefwoorden: #alternatieve vaartuigen, #binnenvaart, #boten, #Ecorace Challenge, #studententeam, #vaartuigen

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - NV De Scheepvaart )

ENGINEERINGNET.BE - Bij deze wedstrijd gaan studententeams met leden uit de hele wereld de uitdaging aan om een innovatief, performant en duurzaam vaartuig met alternatieve aandrijving te ontwikkelen.

Met deze wedstrijd wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts innovatie stimuleren en de binnenvaart als duurzame transportmodus promoten. Dit jaar zal ook het ‘onbemand varen’ een belangrijke rol spelen.

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts wil een lans breken voor de binnenvaart als veilige, betrouwbare, duurzame, multifunctionele en innovatieve transportmodus.

Al zeven studententeams hebben zich aangemeld voor de derde editie van de Ecorace. De teams komen uit België en Nederland, maar 4 van de 7 teams zijn internationaal samengesteld. Ook in het buitenland is er grote interesse voor de Ecorace Challenge.

Om de Ecorace te winnen moeten de studententeams een ecologisch vaartuig bouwen op basis van een innovatieve en alternatieve aandrijving. Met dat vaartuig moeten de studenten verschillende competitieve proeven doorstaan: sprint, slalom, uithouding… De teams stellen ook het ontwerp van hun vaartuig en hun businessplan voor aan een professionele jury.

Dit jaar zal ook het veelbesproken thema ‘onbemand varen’ een belangrijke rol spelen. Het deelnemende studententeam van de KU Leuven liet alvast laten weten dat ze aan de startlijn zullen verschijnen met een autonoom varend schip.


Op de foto: sfeerbeeld van vorig jaar.