BDO peiling toont duidelijke toename van jongere interim managers

Het beeld van de grijze, ‘fin de carrière’-expert klopt niet meer met de realiteit. De nieuwe generatie zoekt variatie en verwacht van zijn provider opleiding en coaching.

Trefwoorden: #BDO, #interim, #managers, #provider

Lees verder

HR

( Foto: BDO )

ENGINEERINGNET.BE - In de bedrijfswereld evolueerde interim management van een middel om een herstructurering te begeleiden of aan crisismanagement te doen naar een strategische beslissing om beroep te doen op externe expertise.

Interim management heeft ondertussen een onmiskenbare plaats veroverd in het bedrijfsleven en is in opmars. BDO heeft in kaart gebracht hoe de interim managers hun leef- en werkwereld evalueren en wat hun verwachtingen zijn.

De helft van de respondenten (waarvan meer dan 50% tussen 45 en 55 jaar oud) startte als interim manager voor de leeftijd van 45 jaar. Amper 2% startte na 60 jaar. Het beeld van de grijze expert die voor zijn pensioen nog snel wat opdrachten wil sprokkelen, is niet meer van deze tijd.

Dat van de zwaar gediplomeerde is dan wel weer correct, want liefst 77% bezit een masterdiploma en 33% beschikt bovendien over een manama (master na masteropleiding).

Ruim de helft is minder dan vijf jaar aan de slag en heeft minder dan vijf opdrachten achter de rug. Dat laat vermoeden dat de economische crisis, met een schaarste in vaste functies, een rol speelde.

Op de vraag of zij opnieuw een vaste functie zouden wensen, antwoordt iets minder dan de helft (44%) resoluut ‘neen’. 37% van de respondenten wil terug naar een permanente functie mits ze hun zelfstandig statuut kunnen behouden; voor 19% speelt het behoud van dit statuut geen rol.

Tegen de verwachtingen in blijkt de verloning niet de grootste motivator om als interim manager aan de slag te gaan. Dit staat zelfs op de laatste plaats gerangschikt. Variatie voert met 81% de top drie aan en wordt gevolgd door onafhankelijkheid (70%) en de uitdaging (70%) van elke nieuwe opdracht.

Welke nadelen ondervinden de interim managers aan hun statuut? De onzekerheid van het inkomen ervaart meer dan de helft (57%) van de respondenten als het grootste minpunt, gevolgd door de onzekerheid van de loopbaan (31%).

Het gemis aan continue opleiding speelt voor 17% van de interim-managers een rol in hun SWOT-analyse.

Gevraagd naar de meerwaarde van de interim managementprovider, scoort (naast de selectie van opdrachten en de garantie tot betaling) de brugfunctie tussen de opdrachtgever en de interim manager opvallend hoog.

De rol van de provider kan nog breder blijkt uit de peiling. Opleiding (35%) en coaching (28%) staan het hoogst op de verlanglijst.


Over de peiling
In december 2015 polste BDO meer dan 200 Vlaamse en Waalse interim managers (aan de hand van 27 meerkeuzevragen) over hun instap, de vervulde opdrachten, de desiderata nopens de job en de verwachtingen aangaande de samenwerking met een provider.